->
ABD, ilaçlara kısıtlama getirmeden önce bağımsız araştırmacılardan ikinci bir test istedi. Araştırmanın sonuçları, New England Journal of Medicine adlı derginin mayıs sayısında yayınladı.
Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ve piyasada “Avandia” ya da “Avendamet” adıyla satılan şeker hastalığı ilacı üzerine ABD’de yapılan araştırma, kaygı verici sonuçlar ortaya ıkardı. Üretici İngiliz Glaxo Smith Kline şirketi ise “Kalp krizine neden olduğu yönünde kesin kanıt yok, prospektüsünde zaten kalp uyarısı var” açıklamasını yaptı.
ABD’li bilim adamları, Türkiye’de de kullanılan şeker hastalığı (diyabet tip 2) ilaçlarından “Avandia” ile “Actos”un kalp yetersizliği ve kalp krizine neden olduğunu ileri sürdü
Gençler için de risk sözkonusu
78 bin şeker hastası üzerinde yapılan araştırma, 1999′dan bu yana piyasada bulunan İngiliz Glaxo Smith Kline şirketinin ürettiği “Avandia” adlı ilaç ile Japon Takeda Farmakoloji şirketinin ürettiği “Actos” adlı ilacın kalp yetersizliğini 2 kat, kalp krizi riskini ise, yüzde 43 oranında artırdığını ortaya koydu.
Geçen yıl sadece ABD’de 2 milyar dolarlık “Avandia” satan Glaxo Smith Kline, ilacın prospektüsünde uyarı bulunduğunu açıkladı. Ancak North Carolina Wake Forest Üniversitesi’nden Prof. Sonal Singh, “Geçmişte kalp riski bulunmayan, hatta genç yaştaki hastalarda bile kalp krizi riskini artırdı” diyerek firmayı yalanladı.
Kutuya yazılması gerekirdi
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA, Glaxo Smith Kline’ın geçtiğimiz aylarda, bazı ürünlerinin prospektüsündeki kalp riski uyarısını güncellemek istediğini, ancak bu denli önemli bir uyarının kapakta ve siyah kutu içine yazılması gerektiği için talebin reddedildiğini duyurdu. FDA, “Avandia” adlı ilaca yönelik kısıtlama kararı almadan önce ilaçla ilgili bağımsız bilimadamları gruplarından da araştırma talebinde bulundu. Kurum ayrıca, Takeda şirketinin Actos, ve Merck & Co şirketinin de “Januvia” adlı ilaçlarının da incelenmesini istedi.
Türkiye’de de kullanılıyor
Avandia, Glaxo Smith Kline (GSK) ilaç şirketinin bir ürünü ve Türkiye’de aynı isimle satışı devam ediyor. Actos ise Lilly’nin bir ürünü, ancak Türkiye’de bu isimle mevcut değil. Bilim İlaç tarafından üretilen jeneriği “Glifix” var. Jenerik ilaçlar ve asıllarında etken maddeleri aynı olduğundan, bu ilaçların her ikisinin de Türkiye’de eczanelerde satıldığını söylemek mümkün. Şimdiye kadar herhangi bir toplatma kararı alınmadı.
Bir önceki yazımız olan Check-up büyüteç altında başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: januvia zayıflatırmı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.