->
Aynı zamanda kan şekerinin azaltılan posa çeşitlerini içerirler.
Diyabet hastası, insülin kullanıyorsa beslenme programı çok önemlidir. Taze sebze-meyveler de, vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Pişirildiğinde vitaminler kaybolsa da içerdikleri posa yararlıdır. Az ve sık şekilde günde üçü ana, ikisi ara öğün olmak üzere 5-6 kez beslenmelidir
Tip 1 diyabeti olan kişilerde, terapi hedeflerine doğal ürünlerin desteği ile ulaşabilmek için şunlar gereklidir:
1. Beta hücresi fonksiyonlarının korunması ve otoimmün sürecin muhtemel geri kazanımı
2. Daha düşük dosajların kullanımına imkan verecek şekilde insülün terapisinin etkinliğinin artırılması
3. Kan şekeri seviyelerinde öğünlerden sonra görülen yükselişlerin azaltılması
Beta hücresi fonksiyonlarının korunması
Teşhis konur konmaz ya da en geç bir yıl içinde tedaviye başlanmalıdır. İki temel tamamlayıcı, B3 vitamininin niasinamid formu ve yeşil çay ekstresi ya da Pterocarpus marsupium adlı bitkidir. Nikotinamid de denilen niasinamidin (B3 vitamini), pankreastaki beta hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini kısmen önlediği ve bu süreci geriletebileceği görülmüştür. Dosaj takviyesi vücut kilosuna göre belirlenmektedir. Her bir kilo için 25-50 mg niasinamid alınmalıdır. Genellikle iyi tolere edilir ve yan tesiri yok. Bununla birlikte yüksek doz alındığında karaciğere zarar verebileceğinden, her üç ayda bir karaciğer enzimlerine kan testi yapılması öneriliyor. Pterocarpus bitkisinin Hindistan’da diyabetin tedavisinde kullanılması çok eskilere dayanmaktadır. Pterocarpus’a ek olarak, epicatechin birkaç bitkide daha yoğun olarak bulunmaktadır. Özellikle yeşil çayda yüzde 3 oranında bulunur. Pterocarpus ticari olarak bulunmadığından, onun yerine yeşil çay kullanılabilir. Tavsiye edilen miktar; günde en az iki fincan yeşil çay.
İnsülin etkinliğinin artırılması
İlk adım; diyet, yaşam tarzı ve tamamlayıcı kullanmaktır. Krom, E vitamini, magnezyum, vanadyum, manganez ve biotin (B vitamini), Kore ginsengi ekstresi gereken önemli besinlerden bazılarıdır. Biotin; karbonhidratların, yağların ve aminoasitlerin üretiminde ve kullanılmasında işlevi olan bir B vitaminidir. Biotin olmaksızın, şeker metabolizması ciddi şekilde bozulmaktadır. Biotin, insülin duyarlılığını artırdığı ve glikokinaz enziminin etkisini artırdığı görülmüştür.
Öğün sonrası yükselişlerin önlenmesi
Kan şekeri seviyesinde öğünlerden sonraki yükselişlerin önlenmesinin birinci adımı; glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük bir diyettir. Bazı doğal ürünler, kan şekeri seviyesini kontrol etmenin yanı sıra, tip 1 diyabet hastalarının çoğunda görülen komplikasyonlarla başa çıkmada da oldukça önemlidir. Örneğin acı kavun. Asya’da sebze olarak yenilmesinin yanında, olgunlaşmamış acı kavun, halk arasında diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Olgunlaşmamış meyvenin suyunun ya da ekstresinin, kan şekeri düşürücü etkisi kanıtlanmıştır.
Tip 2 diyabet için doğal ürünler
Tip 2 diyabetin, obezite ve insülin duyarlılığının azalması gibi fizyolojik stres faktörleri ile birleşmesi nedeniyle tip 1 diyabete göre daha karmaşık olduğunu unutmayın. Tip 2 diyabeti olan kişilerde, terapi hedeflerine doğal ürünlerin (ya da ilaçların) desteği ile ulaşabilmek için şunlar gereklidir:
– İnsülin fonksiyonunun duyarlılığının artırılması
– Kan şekeri seviyesinde öğünlerden sonra görülen yükselişlerin azaltılması
İnsülin duyarlılığı ve fonksiyonlarının artırılmasındaki ilk adım ideal vücut kilosuna erişmek ve güçlü bir multivitamin-mineral kullanmaktır. Gymnema sylvestre ekstresi, Amerikan ginsengi, Kore ginsengi, çemenotu tohumu ekstresi, soğan ve sarımsağın fazla miktarda alınması gerekmektedir. İnsülin alımını daha da artırmak gerekiyorsa, reçeteli ilaçlar kullanılmalıdır.
Kan şekerinde öğünlerden sonra görülen yükselmeler, hem tip 1 hem de tip 2 diyabette biyokimyasal tahribata neden olabilir. Bundan dolayı diyetsel tavsiyeleri izlemenin yanında, birkaç doğal ürün kullanılabilir (en önemlileri; lif tamamlayıcıları, doğal glikozidaz inhibitörleri ve Amerikan ginsengi). Lif tamamlayıcıların kan şekeri kontrolünü artırdığı, insülin seviyesini düşürdüğü ve vücut tarafından emilen kalorileri azalttığı görülmüştür. En iyi lif kaynakları; glucomannan (konjak kökünden elde edilir), karnıyarıkotu, guar zamkı, yağı alınmış çemenotu tohumu ya da lifi, deniz yosunu lifleri ve pektindir. Ayrıca, touchi ektresi (fermente bir soya fasulyesi ürünü) ve dut ekstresi de etkilidir.
Bir önceki Taze sebze ve meyve prostat kanseri düşmanı başlıklı konumuzda DNA hasarı, kanser savaşçısı ve mesane kanseri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: acı kavun diyabet hastalığı, biotin ve seker hastaligi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.