->
Bu tür olaylar şunu düşündürebilir.
Doğum doğal bir fizyolojik olaydır, fakat bazen özellik gösterebilir, bebeğin, annenin ya da ikisinin birden yaşamı tehlikeye girebilir. Madem insanlar kendi kendilerine doğurabiliyor, doktor ya da ebeye ne gerek var? Hemen şunu belirtelim, sağlık koşullarından uzak, ilkel yöntemlerle olan böyle doğumlar sonucu ülkemizde yılda onbmlerce kadın ve çocuk Ölmekte ya da sakat kalmaktadır.
DOĞUM İÇİN DOKTORA GEREK VAR MIDIR?: Doğum yapan bir kadına bir doktor ya da ebenin yardımı ve gereğinde müdahalesi gereklidir. Bazen gazetelerden tarlada doğum yapıp, çocuğunun göbeğini teneke ile kesen kadınları okumaktayız
Örneğin bebeğin yan gelişi, plasentanm erken ayrılması, bebeğin iri olması, annenin leğen kemiklerinin dar olması gibi. Böyle durumlarda mutlaka ebe, doktor müdahalesi gereklidir. Bundan da öte bazen tek başına ebe, ya da doktor da yetersiz kalabilir ve daha geniş olanaklar gerekebilir. Günümüz koşullarında, gelişmiş teknolojinin ürünlerinin bu sahaya da girmesi doktorlara büyük ölçüde tanı olanakları yaratmakta,bebek ve anne sağlığı açısından doğum öncesinde bu doğumda büyük yararlar sağlamaktadır. Bu araçlar yardımıyla ve tıp ilminin yenilikleri sayesinde örneğin bebeğin iriliği, yaşamının tehlikeye girebileceği veya doğumun tehlikeli olabileceği saptanmakta, bebeğin dış ortamda yaşayabilecek olgunluğa erişip, erişmediği belirlenmekte ve doğum gününün saptanması mümkün olmaktadır. Diğer bir deyimle anne ve bebeğin yaşam garantisi doğumdan önceki dönemlerde sağlanmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.