Dondurma Tüketimi Ve Sağlık

Dondurma Tüketimi Ve Sağlık
Ancak özellikle hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit eder nitelikte.
Özellikle çocukların, gözdesi konumundaki dondurma, rastgele isim ve markalarla hemen her yerde karşımıza çıkmaktadır. “Dondurmalar Tebliğine” göre değilde “Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliğine” göre üretilen bir çok dondurma, süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, aroma ve renklendirici gibi şüpheli katkı maddeleriyle üretilebiliyor.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ndeki “Dondurma Tebliği”ne göre dondurmanın içeriğinde süt, salep, kaymak, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma ya da meyvelerin bulunması gerekiyor. Fiyatının uygunluğu sebebiyle daha çok tercih edilen bu bilinmeyen markalara ait dondurmaları tüketmek, içerisindeki katkı maddelerinden dolayı, sağlığı olumsuz etkilemektedir.

 

Yaz mevsiminin en çok tüketilen ürünleri arasında ilk sırayı şüphesiz ki dondurma alıyor
Piyasada satılan dondurmalar ise ‘Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği’ne göre üretildiği için yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor. İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde yapılıyor. “Mamullerimizin hiçbir çeşidinde domuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır” ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor. Tüketiciler Birliğinin (TB) yayımladığı rapora göre ‘yoktur’ ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor. Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve çoğu zaman domuzdan elde ediliyor.
Diğer bir nokta ise imal edilen dondurmalarda neredeyse %95 gibi bir rakamla hiç süt yerine süt tozu kullanılması. Dondurma üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve renklendiriciler, mineral dengesini bozuyor ve hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, huysuzluğu arttırıyor. Böbreklere zarara vererek, koroner kalp ve şeker hastalığına zemin hazırlıyor. Bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve anne sütünün kalitesini düşürüyor. Kanseri ve obeziteyi tetikliyor.
Bir önceki Bayramda Çok Şeker Tüketimine Dikkat başlıklı konumuzda fazla şeker yemenin zararları hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.