DÖRT SAATTEN UZUN SÜRELİ YOLCULUKLAR TEHLİKELİ

DÖRT SAATTEN UZUN SÜRELİ YOLCULUKLAR TEHLİKELİ

DSÖ tarafından yayınlanan araştırmaya göre, özellikle sık sık uçak yolculuğu yapan kimseler daha büyük tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor ve dahası risk, seyahatin bitmesiyle bitmeyip bir ay kadar sürüyor.

Araştırma; otobüs, tren veya otomobilde dört saatten fazla hareket etmeden oturanların da aynı şekilde emboli atma , yani pıhtının koparak damarı tıkaması riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Tıp dilinde trombo-emboli olarak adlandırılan bu olayın ilk belirtileri; ağrı, dokunma hassasiyeti ve rahatsız bölgede oluşan ödem olarak sayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), özellikle uçakta dört saatten fazla kıpırdamadan seyahatin sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Hareketsizlik yüzünden bacak damarlarında atan emboli, vücut içinde yolculuk yaparak akciğerlere geliyor ve kan dolaşımını engelleyebiliyor

DSÖ uzmanları, pıhtının (embolinin) ciğerlere ulaşması halinde soluma güçlüğü ve göğüste ağrı ortaya çıktığını belirterek, tedaviye başlanmazsa ölüm tehlikesi belirdiğine dikkati çekiyor.

Araştırmaya göre, emboli atması riski altı binde bir gibi düşük bir ihtimal olmakla beraber şişman, kısa ve uzun boylu yolcularla irsi kan ve dolaşım rahatsızlıkları olanlar ve doğum kontrol hapı içen kadınlar daha fazla tehlike altında bulunuyor.

Dünyada yılda 2 milyara yakın insanın uçak yolculuğu yaptığını hatırlatan DSÖ uzmanları, bunun, halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.