Düşünce Virüsü; Obsesyonlar

Düşünce Virüsü; Obsesyonlar
Kişinin aslında mantıksız ya da anlamsız bulduğu bir takım düşünce yumakları, aynen bir kırık plak gibi kontrol edilemez bir biçimde tekrarlanır durur.
Obsesif kompulsif bozukluk, çok sıkıntı yaratan ve gündelik işlevleri kısıtlayan, zihinin ısrarlı ve kontrol edilemeyen düşüncelerle dolduğu ya da kişinin bazı davranışları  tekrar tekrar yapmaya zorunlu hissettiği bir kaygı bozukluğudur. Kişinin aslında mantıksız ya da anlamsız bulduğu bir takım düşünce yumakları, aynen bir kırık plak gibi kontrol edilemez bir biçimde tekrarlanır durur.
OKB de, beyinde düşüncelerimizi ve hareketlerimizi organize edip düzenleyen psişik merkezlerde, bir düşünce kısır döngüsüne girilmesi söz konusudur. OKB de, beyinde düşüncelerimizi ve hareketlerimizi organize edip düzenleyen psişik merkezlerde, bir düşünce kısır döngüsüne girilmesi söz konusudur. Aynı düşünce paketleri, hiç durmadan aralıksız olarak üretilir
Kişi bu düşüncelerle sürekli mücadele eder ve aklından çıkarmaya çalışır. Ancak başarılı olamaz. Saplantı haline gelmiş düşünceler kişiyi öylesine ihata eder ki, artık başka bir şey düşünemez ve yapamaz olur. Önemli ölçüde odaklanma ve yoğunlaşma proplemleri yaşanır. Kişi gerek iş hayatında gerekse özel hayatında büyük sorunlar yaşamaya başlar. Aynen bilgisayar programlarını alt üst eden virüsler gibi, obsesif düşüncelerde; beyinin tüm işlevsel programlarını olumsuz etkiler. Sürekli üretilen düşünce virüsleri, kişinin normal düşünme ve muhakeme fonksiyonlarını derinden etkiler.
Her türlü anlamlı ya da anlamsız düşünceler, obsesyon şeklinde yansıyabilir. Obsesif düşünceler, bazen çok önemsiz ve gereksiz olan düşüncelerdir. Kişi de zaten bunun farkındadır. Doktora geldiğinde ‘’evet bunların çok mantıksız ve anlamsız olduğunu ve üstünde durmamam gerektiğini biliyorum ama kendime engel olamıyorum’’ der. Bazen de kişiyi çok rahatsız eden dini ya da kutsal şeyleri aşağılayan düşünce atakları olabilir. Bu yüzden mistik obsesyonlar, bireyi çok daha fazla bunalıma sokar. Birey günaha girdiğini düşünerek var gücü ile beyinde, obsesif hücre grubunun ürettiği, hezeyanlarla mücadele etmeye çalışır. Kimi vakalarda ise obsesif düşünceler sürekli değişim gösterir. Kişi bir konu hakkında ki obsesif düşüncelerini yok ettim diye sevinirken, bu sefer başka anlamlı ya da ifadeli obsesyonlar türer. Ağır vakalarda kişi, zihnini işgal eden bu terorist düşünce ataklarından ötürü, hiçbir iş yapamaz olur. Mantıksız ve anlamsız bulduğu ancak zihninde belirmesine engel olamadığı, obsesif düşünceler kişiyi sosyal hayatın tüm unsurlarından izole eder.
Bir nevi düşünce virüsü diyebileceğimiz obsesyonları, maalesef bilgisayarlarda olduğu gibi antivirüs programlarını kullanarak ya da formatlayarak temizleyemeyiz. İlaç tedavisi uzun ve yüksek dozda kullanım gerektirir. Davranışcı bilişsel terapi teknikleri de işe yaramayabilir. REEM Nöropsikoloji merkezinde yeni bir tedavi yaklaşımı ile uygulanan; ilaç tedavisiyle kombine TMS uygulaması, çoğu kişide olumlu sonuçlar vermektedir. Nitekim, bir nevi beyin resetlemesi olan, TMS uygulamaları yurt dışında da her geçen gün giderek artan bir yoğunlukla kullanıma girmiştir. Obsesyonları, beyinin ürettiği bir çeşit düşünce virüsü olarak kabul edersek, TMS ile resetleme yaparak, onları yok etmenin makul ve mantıklı bir tedavi uygulaması olabileceğini söylemek mümkündür.
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.