->
İstanbul işgal edilip de İngilizler getirdikleri binlerce kasa içkiyi bedava dağıtınca hamiyet sahibi bir çok duyarlı insan kolları sıvayıp, ellerini taşın altına koyuyor ve Yeşilay’ı kuruyor. Yeşilay Başkanı Av. Muammer Balcı bağımlılık uyandıran maddelere karşı devletin daha fazla önlem alması gerektiğine dikkat çekerken, artık Türkiye’de uyuşturucunun 5 al 3 öde gibi promosyonlu olarak satıldığını söylüyor.
KÜBRA SÖNMEZIŞIK / Yeni Şafak
91 yıl önce alkole karşı kurulan Yeşilay artık tüm bağımlılıklara karşı çalışıyor.
Yeşilay bundan 91 yıl önce alkolle mücadele için kurulmuş bir örgütlenme
91 yıl önce bu gayelerle kurulmuş Yeşilay, artık sadece alkole karşı değil, uyuşturucu, kumar, fuhuş, sigara, internet ve televizyon bağımlılığı dahil tüm bağımlılık yapan durumlara karşı mücadele veriyor.
EKRAN BAĞIMLIĞI UYUŞTURUCU GİBİ
Yeşilay Başkanı Muammer Balcı “Artık Yeşilay’ın misyonu bağımlılık eksenli bir mücadele ile geleceğin teminatı olan gençlerin, çocukların hayatlarından her türlü kölelik ve bağımlılığı çıkarıp atmak.” diyor. Yeşilay sloganı “felaketten önce!” Yani daha hiç başlamamış olanlara dönük çalışmalar yapılıyor. Balcı, bağımlılığın tanımını şöyle yapıyor; “Bağımlılık bir nesneye onsuz yaşanmaz gözüyle bakmak veya hissetmektir. Bağımlılık sadece göz alışkanlığı değil, aynı zamanda beden alışkanlığıdır.” Muammer Balcı, ekran ve internet bağımlılığını alkol ve uyuşturucu bağımlılığından ayırmadan değerlendiriyor. “Ekran bağımlılığı uyuşturucu gibi hemen öldürmüyor. Ama o da zamanla öldürüyor. Hiç biri diğerine tercih edilemez.”
Balcı, devletin bağımlılık oluşturan maddelere karşı çelişkileri olduğunu söylüyor. Özellikle kumar için ilginç bir tespit yapıyor ve diyor ki; “İki türlü kumar var. Biri yasa dışı, diğeri ise yasal kumar. Yasal kumarı şans oyunları adı altında yapıyorlar. +18 yaşından altında olanlara zararlı deniyor. Eğer 18 yaş altındakilere zararlı ise üstündekilere zararlı değil mi? Alkol öyle değil mi? Ama devlet bu zararlı maddeyi serbest bırakıyor ve altına da +18 yazıyor. Ama bunun reklamını TRT’de yapıyor.”
MİLLİ PİYANGO OKULLARINA DAVA AÇTIK
Yeşilay Başkanı Muammer Balcı, zararlı maddelerin eğitime ve spora sponsor olmasını engellemek için ihtar ve dava süreci başlatmış. Efes Pilsen okullarının yirmiyi geçtiğini söyleyen Balcı, Yeşilay’ın bu konuda yeni bir hukuk kazandırdığını söylüyor. “Milli Piyango Okulları’nın isimlerinin değiştirilmesi için 45 valiliğe suç duyurusunda bulunduk. Bakanlığa yazdık reddettiler. Spor Toto ve Süper Lig’e sponsor olmaması için ihtarname çektik. Olmazsa dava açacağız. Bunun için kamuoyu oluşturuyorum.”
BOĞAZ’A KARŞI İÇEMEYECEK MİYİZ?!!
Alkole karşı olan kısıtlamalar belli çevreler tarafından tepki gördü. Alkol yasağının yanlış anlaşıldığını düşünen Balcı doğrusunu anlatıyor; “Boğaza karşı içemeyecek miyiz?” diye düşünenler var. Tütün ve Alkol piyasası Denetleme Kurulu yönetmelik değişikliği yaptı. Alkol ve sigara satışına bazı sınırlamalar getirdi. Yönetmelikte yemek üreticileri kendi ruhsat alanları dışına çıktıkları zaman gittikleri yerden izin almaları için şart koşulan bir madde var. Bütün tantana bundan kaynaklandı. Bunun amacı 24 yaşına kadar olan genç bireyi alkolden korumak. Bunu yapmadığınız takdirde bütün bir gençliği alkolik haline getirirsiniz. Yoksa herkes istediği yerde alkolünü tüketebiliyor. Düzenlemeyi bulandırma anlamında basının yaptığı birşey bu.” Ayrıca Balcı internete getirilen filtreleme yöntemeni desteklediklerini de söylüyor.
BAĞIMLILIK ANNE KARNINDA BAŞLIYOR
Bağımlılığın kaynağına indiğinizde sonuç oldukça ürkütücü. Uyuşturucu bağımlılığının sigara ve alkol ile başlarken, sigara ve alkol ekran bağımlılığı ile başlıyor. Bağımlılığın temeline inildiğinde ise ortaya şöyle bir tablo çıkıyor; “Anne bağımlılık yapan Çin Tuzu diye tabir edilen mamüllerden yediği için MSG’yi alır ve çocuk doğumundan itibaren bağımlı hale gelir. Dışarıda satılan bir çok üründe bu yer alıyor. İnsanın genlerini de bozuyor ve bir sonraki nesile tesir ediyor.” Balcı bütün madde üreticilerinin insanlığa karşı suç işlediğini söylüyor. Bunu şöyle açıklıyor; “İşkenceden ölenlerin sayısı yılda on binii geçmezken , sigara içtiği için yılda 120 bin kişi sadece akciğer kanserinden ölüyor. Alkol, cinayet ve cinnetlerin bütün trafik kazalarının, taciz ve tecavüzlerin sebebi. Bütün bir insanlığı tehtid ediyor. Kumar bütün aileleri tehdit ediyor. Ekran bağımlılığı bütün bir gençliği tehtid ediyor. Ama bu maddeleri üretenler suç işlemiş olmuyor. Bütün madde üreticileri insanlığa karşı suç işliyorlar.”
Bir süredir uygulanan kapalı alanlardaki sigara yasağı erkeklerde sigara tüketimini yüzde on üç azaltmış. Fakat bu rakam kadınlarda aynı değil. Kadınlar statü ve moda için sigara içiyor ve oranları gün geçtikçe artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre alkol tüketiminde ise devasa bir artış var. Narkotiğin operasyonlarına göre uyuşturucu girişinin azaldığı yönünde. Fakat Balcı bunun tam tersi olduğunu söylüyor.”Türkiye’yi gezdiğimde bunun tam tersi olduğunu görüyorum. Promosyonlu olarak uyuşturucu satılıyor. Beş al üç öde gibi. Ellerinde çok mal var ki bunu böyle tüketiyorlar. Herkesi satıcı haline getirmek için yapılan bir uygulama bu. Türkiye uyuşuturucu kavşağındadır.”
MECLİSTE YEŞİLAY GRUBU OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
Muammer Balcı, okullarda, cezaevlerinde, askeri birliklerde ve camilerde seminer verdiklerini söylüyor. Balcı, var olan eksikleri düzeltmek için meclisin içinde yer almak istediklerini ve seçimlerin bitmesini beklediklerini belirterek “Mecliste Yeşilay grubu oluşturup bu yasal düzenlemelerle yeni şeyler ortaya koyacağız.” Peki çocuğunluğu Müslüman olan bu ülkede inanç bağımlılık ürünlerine karşı neden caydırıcı olamıyor? İşte Balcı’nın cevabı; “İnsanların dinlerini kültür haline getirmelerinin bir sonucu bu. Tarih içinde uyuşturucu maddeler çeşitli fetvalarla meşhur hale gelmiş. Eskiden enfiye içerlermiş. Maraş otunu insanlar kullanmaya başlamış. İnsanlar nefislerine uyuyorlar. Alkol kullananların çoğu haram olduğunu biliyor. Sarhoş yatıyor sabah namaza kalkıyor. Devletin şu ana kadar Yeşilay’a karşı maddi hiç bir desteği olmadı.” Ayrıca Balcı’ya göre dizilere alkol yasağı gelmeli.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.