El ve ayak yaralarına kına tedavisi

El ve ayak yaralarına kına tedavisi
Dr.
Meme ve bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak meydana gelen el ve ayak yaraları kına ile tedavi ediliyor.
On dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. İdris Yücel, meme ve kalın bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan fluoropirimidin grubu ilaçların yan etkisi olan el ve ayak yaralarını kına ile tedavi ettiklerini söyledi.
Kanser hastalarının tedavisinde kullandıkları kemoterapi ilaçlarının bazılarının hastalar üzerinde yan etki meydana getirdiğinin bilindiğini belirten Yücel, şunları kaydetti:
“Meme ve kalın bağırsak tedavisinde etkili ve önemli olan fluoropirimidin grubu ilaçları kullanıyoruz
Bu ilaçlar hastaların üçte birinde el ve ayak yaralarının oluşmasına neden oluyor. Hastalar ayaklarının üzerine basamaz, elleriyle de herhangi bir cisim tutamaz hale geliyor. Hekimler ise tek çözüm olarak ya ilacın dozunu azaltıyor ya da ilacı kesiyor. Böyle olunca da kanser tedavisi yarım kalmış oluyor.”
Yaklaşık 9 ay boyunca el ve ayaklarında yara meydana gelen 20 hastaya kına yakarak yaralarını iyileştirdiklerini kaydeden Yücel, bu süre içinde hastaların ilaçlarını da düzenli olarak verdiklerini ifade etti.
Uygulamayı tesadüfen ortaya çıkardıklarını belirten Yücel, şunları söyledi:

“Tedavi için bir kadın hastam geldi. Kullandığımız ilaçların yan etkisi olarak ayaklarında yaralar çıktığını ve kendisine bir daha ilaç verilmemesini istedi. Elinde olup olmadığına baktım. Kınalı olan ellerinde yara yoktu. Normal şartlarda elinde de olması gerekiyordu. Hemen ayaklarına da kına yakmasını istedim. 3 hafta sonra geldiğinde hastamın ayaklarında da yara yoktu. Böylece düzenli olarak bu şekilde olan bütün hastalarımızın ellerine ve ayaklarına kına yaktık. Kına olduğu sürece el ve ayaklarda yara olmadığını gözlemledik. Böylece uyguladığımız fluoropirimidin grubu ilaçları vermeye devam ettik. Yaptığımız çalışmada kınanın kanserli hastaların tedavisinde kullanılabileceğini de bilimsel olarak ispatladık.”
Yücel, çalışmayı 17. Ulusal Kanser Kongresi’nde de sunduklarını belirterek, deneyimlerini önümüzdeki ay içinde tüm dünyaya duyurulacağını ifade etti.
Öte yandan, OMÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kesim ise kınanın yara iyileştirici özelliğinin tam olarak belirlenebilmesi için yapısının bilimsel olarak analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
Latince ismi “lawsonia inermis” olan kına, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan gibi yörelerde yetiştirilen odunsu bir bitkiden elde ediliyor. Doğal saç boyaları arasında en fazla bilinenlerin başında gelen kına, ülkemizde de bazı yörelerimizde yaygın olarak el ve ayaklara “yakılıyor”.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: nasira kina yakmak, el yarası nasıl geçer, eldeki yaralar nasıl geçer, kına yakarken mantar icin, ayaga kına surmek

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.