->
Siyah renk sindirim süreci ve bağırsaktaki maddelerin kokuşması sırasında hemoglobinin hematine dönüşmesinden kaynaklanır. En sık rastlanan nedenleri mide ve incebağırsak ülserleri, tümörler ve ağır pıhtılaşma bozukluklarıdır. Melena her zaman önemli bir hastalığın göstergesidir. Bazen kanama olmadan da dışkı siyahımsı görünür.
ELENA (MAKATTAN [SİYAH KAN GELMESİ)
Midede ve bağırsakların üst bölümlerindeki ağır kanamalardan sonra görülen melena siyahımsı koyu renkte, yapışkan ve kötü kokulu dışkı çıkarılmasıdır
Örneğin, karbon ve bizmut içeren bazı ilaçların alınmasından sonra dışkı siyahımsı bir renk alabilir. Bu durumda dışkıda kan aramaya yönelik incelemelerin yapılması gerekir. Dışkı rengi ilaca bağlıysa uygulanan kimyasal tepkime testleri olumsuz sonuç verecektir.Kanama sindirim sisteminin son bolümü olan kalınbağırsaktan kaynaklanıyorsa hemoglobin hematine dönüşmez ve dışkı parlak kırmızı bir renk alır. Bu durumda artık melena değil, bağırsak kanaması (enterora-ji) söz konusudur. Sindirim kanalının üst bölümlerinden kaynaklanmasına karşın dışkıya melena görünümü vermeyecek kadar az olan kan kaybına “gizli kanama” denir. Bu durum ancak yukarıda belirtilen kimyasal testlerle saptanabilir. Yapılan testler besin kökenli hemoglobin türevlerinden ötürü yanıltıcı sonuçlar verebileceğinden küçük kanamaların kesin olarak belirlenebilmesi için hastaya üç gün süreyle et ve et ürünleri yememesi önerilir. Bu sürenin sonunda yeniden dışkıda gizli kan aranır. Küçük kanamalar varsa test sonucu olumlu (pozitif), yoksa olumsuz (negatif) çıkacaktır.
Erişkinde Mide-Bağırsak Kanamalarının Nedenli• Yemek borusu hastalıktan: Kapı toplardaman yüksek tansiyonuna (portal hipertansiyon) bağlı ikincil varisler, yemek borusu iltihabı (özofajit) ve peptik ülser, iyi ve kötü huylu tümörler.• Mide ve onikiparmakbağırsağı hastalıkları: Peptik ülser mide iltihabı (gastrit) ve aşınması, midenin iyi ve kötü huylu tümörleri, onikiparmakbağırsağı kanseri, aynca divertikül (sindirim kanalının herhangi bir yerinde dışarıya balonlaşma), frengi, verem, normal yeri dışında (heteropik) pankreas dokusu oluşumu gibi çeşitli nedenler.• Incebağırsak hastalıkları: îyi ve kötü huylu tümörler, Meckel divertikülü, bağırsak iltihaplan.• Kalınbağırsak hastalıklan: iyi ve kötü huylu tümörler, divertikül oluşumu ve iltihabı (divertikülit), ülserli kolit, Crohn hastalığı, iskemik bağırsak hastalığı, aynca kılcal damar gruplannda genişleme (telanjiektazi), ışınlanmaya bağlı kolit gibi çeşitli nedenler,• Pıhtılaşma bozuklukları ve kanamalar: Alyuvar sayısında artış (polisitemi), Ienfoma lösemi, B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık (pernisyöz anemi), purpura (doku içine kanama), hemofili, kanda protrombin eksikliği (hipoprotrombinemi), miyelom, hemofili B ya da IX. faktör eksikliği.• Kan daman hastalıkları: Kalıtımsal kanamalı telanjiektazi, boşluklu hemanjiyom (kan daman tümörü).• Genel hastalıklar: Amiloİdoz, sarkoidoz, bağdoku hastalıklan, üremi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.