->
Hamilelik döneminde adet görülmez ve gebeliğin son bulması ile adetin başlaması gerektiği için adetin başlamaması ya da sık sık adet olunması gibi durumlar anneleri tedirgin etmekte fakat doğum sonrasında adet görmeyi bekleyen kadınların çoğunda adet düzensizliği şikayetlerine rastlanabiliyor. Gebelikten kalan dokuların rahimden tamamen atılması yaklaşık 6 haftayı bulur ve süre zarfında emziren anneler adet düzensizliği ile karşılaşırlar. Ancak rahim iç dokusu (endometrium) içinde gebelikten kalan doku kalıntıları ve gebelik materyali, progesteron yani gebelik hormonunun salgılanmasına bir süre neden olduğu için doğum sonrasında emziren annelerde adet düzensizlikleri yaşanmaktadır. Yeni doğum yapmış ve bebeğini emziren annelerin adet düzensizliği yaşamasındaki nedenler ise kadından kadında değişiklik gösterse de, genel olarak emziren annelerde adet düzenliği olmasının nedenlerini uzmanlarımız şöyle açıklamaktadır:
Emziren annede adet düzensizliği olur mu?
Gebelik dönemi boyunca bebeğin büyüdüğü plasenta adı verilen keseciğin içerisinde salgılanan bir tür hormon, gebelik döneminde kadınların yumurtlamalarını engellediği için gebelik döneminde adet görülmez. Doğum sonrası ise plesanta boşaldığından ötürü gebelikte yumurta üretimini engelleyen hormonda doğal olarak salgılanmadığı için doğum sonrası kadınlar yeniden adet görmeye başlar
6 hafta sonra ise her şey normale dönmüş olur.
Genellikle kadınlar doğumdan 6 hafta sonra düzenli olarak adet görmeye başlarlar. Ancak 6 hafta sonrasında da adet düzensizliği halen devam ediyorsa bunun sebebi de süt hormonu prolaktinin aşırı salgılanmasıdır. Prokaltik aşırı salgılandığı zaman memelerde süt üretimi artacaktır. Bu durumda yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. Bu süre zarfı içinde emziren anneler sık sık ya da seyrek aralıklarla adet düzensizliği yaşayabilirler. Genellikle anneler tarafından bu durum olağan karşılanır, ancak bu süreç vücudun gebe olmadığını anlayana kadar devam eder. Yani korkulacak bir durum yoktur.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: emziren annenin adet gecikmesi, emziren annede adet gecikmesi olur mu, emziren annelerde adet gecikmesi, emzirenlerde adet, emzirenannelerde adet duzensizliği olurmu
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.