->
Uzmanlara göre bebek her ağladığında annenin onu emzirmesi gerekiyor
Bebeklerdeki kansızlığın temel sebebinin bebeğin anne sütü almaması ve demirden eksik gıdalarla beslenmesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kansızlığın belirtisi olarak süt çocuklarında huzursuzluk, davranış değişiklikleri, iştahsızlık, uykusuzluk veya normalin üzerinde uyuma gibi belirtiler görülebildiğini söylüyor.
Uzmanlar, annelerin bebeğin her ağlamasında emzirmelerini tavsiye ediyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, anne ve anne adaylarına verilen eğitim seminerlerinde yeni doğan bebek için en ideal besinin, anne sütü olduğunu, çocuğun anne sütü ile beslenmesinin sayısız yararları olduğunu anlatıyor.
Bebeklerin eksik anne sütü alması ve demir bakımından zayıf gıdalarla beslenmesi, kansızlığa neden oluyor.
Daha büyük çocuklarda ise kansızlık belirtilerinin yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi yakınmalar olduğunu belirten uzmanlar, bu belirtilere dikkat edilmesi ve çocuğun bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi
Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütünün, bebeğin emme uyarısı ile kısa zamanda artacağını anlatan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri; “Bebeğinizi emzirirken utanmayın ve sıkılmayın. Kendinizi rahat bırakarak, sadece bebeğinizle bütünleşerek emzirin. Bebeğinizin en mutlu olacağı yer anne kucağıdır. Şüphesiz, yavrusunu bağrına basıp emzirmek de anne için büyük mutluluk ve gurur verici bir olaydır.” dedi.
Yeni doğan bebek için en ideal besinin anne sütü olduğunu vurgulayan yetkililer, şu bilgileri verdi:
“Anne sütü en doğal ve en taze besindir. Anne sütü her zaman temizdir ve mikropsuzdur.
Anne sütü yeni doğan bebeği hastalıklara karşı korur. Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlanmalıdır. Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir. Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü bebeğe mutlaka verilmelidir. Anne emzirmeyi bilse de bazı uyarılarda bulunmak yerinde olur. İlk birkaç gün anne sütü gelmiyor diye hemen mama biberonunu bebeğe vermeyiniz.
Bebeği her ağladıkça emziriniz. Sık sık emzirme, arzuyla emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını arttırır. Bebek emzirirken dik tutulmalıdır. Yatar durumda emzirme, bebeğin genzine süt kaçırır ve fazla gaz yutmasına neden olur.
Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması sağlanmalı ve çocuğun annesi memeyi alttan desteklemelidir. Emzirme işleminden sonra bebeğin gazını çıkartınız. İlk 6 aylık dönemde anne sütü yeterli olduğu yani bebek yeterli kilo aldığı sürece bebeğe hiçbir ek mama vermeyiniz.”
Bir önceki Gaz yöntemiyle kalp tedavisi dönemi başlıklı konumuzda kalp rahatsızlığı, Kalp rahatsızlıkları ve Kalp Sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: dogumdan sonra kansizlik belirtileri, emzirilmeyen bebek hangi mamayi yer
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.