->
Bunlar, en çok söylenen diyet yalanlarından sadece birkaçı.
Limon suyu yağları yakar, patates şişmanlatır. Hizmet Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Aşkın Yüksel, bu mitlerin artık unutulması gerektiğinin altını çiziyor ve nedenlerini anlatıyor.
1- Sabah aç karına içilen limon suyu yağları yakar/Yanlış
Bu da en çok söylenen diyet yalanlarından. İşte şaşırtan, doğru bilinen diyet yalanları…
Limon suyu yağları yakar, patates şişmanlatır, karbonhidratlarla proteinleri karıştırmamak gerekir
Oysa ne limon, ne maydanoz, ne de ceviz suyunun kilo verdirici bir etkisi yoktur. Bunlar sadece günlük sıvı alımına katkıda bulunurlar o kadar.
2- Zeytinyağı kilo aldırmaz/Yanlış
Tereyağı, bitkisel yağ, zeytinyağı. Bütün yağların kalorisi aynıdır. Hepsinin 1 gramı 9 kalori içerir. Ancak bileşim olarak diyetlerde zeytinyağı daha çok önerilir. Özellikle kalp sağlığını korumada rolü büyüktür.
3- Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır/ Yanlış
Bu sistem kısa vadede bir çözüm gibi görünebilir ancak uzun süre uygulanması imkansızdır, çünkü birçok besin bileşiminde hem karbonhidrat, hem de proteini barındırır. Örnek: Süt, yoğurt, meyve, ekmek, patates, pilav, makarna.
4- Patates şişmanlatır/Yanlış
Hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, hiçbir besin de kilo verdirmez. Önemli olan besinlerin ne kadar alındığı ve tüketilirken, sos vs.. gibi katkı maddeleriyle ne kadar lezzetlendirildiğidir. Büyük boy bir haşlanmış patates, ortalama 100 kalori içerir ama aynı patates kızartılırsa, kalori miktarı 600 kcal’i bulur. Bu da, asıl şişmanlatanın patates değil, yağ olduğu gerçeğini doğrular.
5- Ispanak demir yönünden çok zengin olduğundan diyet sırasında sık sık tüketilmelidir/ Yanlış
Bu mit çürüyeli çok oluyor ama hala halk arasında ıspanak mucize sebze olarak biliniyor. Oysa ıspanak da, diğer tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi demirden fakirdir. Ancak, posa, folik asit ve potasyum açısından çok zengindir. Diyet sırasında bol bol tüketilmesinde bir sakınca yoktur ama yağsız ve az haşlanmış olmak şartıyla.
6- Kepek ekmeği zayıflatır/Yanlış
Aslında kepek ekmeğiyle normal ekmeğin kalorisi neredeyse aynıdır. Ancak
kepek ekmeği saflaştırılmadığı için içinde lif oranı çok yüksektir. Bu nedenle bağırsak hareketlerini hızlandırır ve mideyi daha geç terk ettiğinden tokluk hissi daha uzun sürer. Ayrıca normal ekmeğe göre vitamin B1 yönünden daha zengindir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.