->
O halde bu sistemi, bir ilkenin karayollarına ve bu karayollarının hemen ‘akınında kurulmuş olan fabrikalara benzetebiliriz.
îlektron mikroskopla incelendiğinde, endoplaz-lik retikulumun “tanecikli” ve “taneciksiz” ılmak üzere iki çeşit olduğu görülür. Tanecikli ındoplazmik retikulum, adını çeperindeki taneciklerden alır. Endoplazmik retikulu-nun başlıca iki görevi vardır: Bu yapı hem hücre çi ulaşımını sağlar, hem de bazı bölgelerinde :eşitli maddeler üretir.
ENDOPLAZMİK RETİKULUM: Endoplazmik etikulum hücre içinde ağ gibi yayılmış olan ince »ir “borucuklar sistemi”dir. Bu organın çeperi, lücre zarının iç bölüme doğru oluşturduğu tzantılardan yapılmıştır
Bu tanecikler, ileride değineceğiniz “ribozom” denilen ve protein üretmekle ;örevli yapılardır. Bu fabrikalarda üretilen >roteinler daha sonra hücre içi ulaşım sistemi, rani endoplazmik retikulum yoluyla Golgi cismine aşınır. Golgi cismi hücrenin bir tür paketleme ve lepolama merkezidir. Bu organı ileride daha tyrıntılı bir biçimde inceleyeceğiz. Taneciksiz ındoplazmik retikulum ise karbonhidrat metabo-izmasıyla ilgili görevler üstlenmiş olup, ribozom lenen tanecikleri taşımaz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.