->
Bebeğinizi kucağınıza alırken engelli çocuk olarak dünyaya geldiğini öğrendiniz.
Doğum yaklaştı. Ve beklenen minik konuk dünyaya geldi. Ne yapsinardınız. Heyacanlısınız
Özel eğitim uzmanı Sema Yıldız, engelli çocuk sahibi olduğunu öğrenenen anne ve babaların bu süreci nasıl atlatacılarına ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu:
İşte o uyarılar:
Araştırmalara göre, engelli çocuk sahibi ailelerin profili dikkat çekici. Ailelerin yüzde 37.8’i kendilerini ‘suçlu’ hissediyor, yüzde 79,7’si ‘psikolojik sorun’ yaşıyor.
Önemli bir kısmında eşler arasında tartışmalar yayanıyor. En büyük tramvayı anne yaşıyor. Ve anne önce kendisini suçlamaya başlıyor.
Çocuğunuz down sendromlu ya da otistik ya da fiziksel özürlü olarak dünyaya gelmiş olmasını bu sorularla geçirmemek gerekir. Bu dönemi ‘neden ben’, ‘ne suç işledim’ gibi suçluluk duygularından uzaklaşarak atlatabilirsiniz.
Gerekirse bir psikologdan yardım alın. Durumu kabullenin ve bebeğinizi bağrınıza basın.
Çocuğunuzdan yapabileceklerinden fazlasını istememeliyiz. Doğrusu, çocuğumuzu, yapabildikleriyle değerlendirmek.
Gösterdiği gelişmelerden mutlu olduğunuzu ona sık sık hissettirin. Çocuğunuzu sık sık motive edin.
Çevrenizdekilerin ‘ çocuğunuz engelli mi’, ‘nasıl oldu’, Allah sabır versin’ gibi tepkilere kulak asmayın. Bu nedenle çocuğunuzu çevreden soyutlamayın.
Doğrusu, kimseye açıklama yapmadan çocuğunuzun bir an önce gerçek hayatın içine katılması.
Çocuğunu aşırı koruma duygusu onun size bağımlı olmasına neden olur. İleride bu şekilde korunan çocuklar yapmaları gereken işleri tek başına yapamaz hale gelirler.
Özürlü çocuğunuza eğitim verecek merkezlere müracat edebilirsiniz. Maddi durumunuz yeterli değilse Milli Eğitim Bakanlığı’nın anlaşma yaptığı rehberlik araştırma merkezlerine müracat edebilirsiniz. Bu servisten çocuğunuzu özürlü olduğuna ilişkin eğitim raporuyla 1 yıl boyunca ücretsiz destek alabilirsiniz. .
Her isteğini yerine getirmeyin, her davranışıyla aşırı ilgilenmeyin. Özetle aşırı korumacı olmayın.
Doğru yaptıklarını destekleyin.En önemlisi tek başına kendini keşfetmesine izin verin.
www.habercocuk.com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.