->
İşte bu makalemizde ergenlik dönemine girmiş ve ailesinden uzaklaşmış olan çocuklarla nasıl bir iletişim kurulması gerektiğinden bahsettik. Hem fiziksel hem de zihinsel değişime gören çocukların hormonal yapısındaki değişiklik düşüncülerine, tavırlarına, davranışlarına, aile ve arkadaş çevresindeki ilişkilere yansımaktadır. Bu durum ailelerin bir hayli canını sıkar ve çocuklarının kendilerine tekrardan yakın olmaları için ne yapmaları gerektiğini merak ederler.
Çocuğu olan her ailenin yaşamış olduğu durumlardan biridir, ergenlik döneminde çocuk ile iletişim kuramama.
Ergenlerle nasıl iletişim kurulmalı?
Çocukluktan ergenliğe, ergenlikten yetişkinliğe geçiş dönemi oldukça sancılı bir dönem olmakta ve çocuk ile aile arasındaki bağların kopması söz konusu olmaktadır
Hem ergenler hem de aileler için sıkıntılı bir dönem olan ergenlik döneminde, çocuğunuza karşı tek taraflı bir yaklaşım göstermemelisiniz. Onun neler hissettiğini anlamaya çalışmalı, yeri geldiğinde çok yakın bir dost, yeri geldiğinde de sevgi dolu bir aile tablosuna bürünmelisiniz.
Çocuklar ergenlik dönemlerinde çeşitli kutuplar arasında gidip gelmeye başlarlar. Zira böyle bir dönemde ona baskı uygularsanız sizden uzak olan kutupları kendine mesken edinecektir. Baskıcı bir aile kimliğinden uzaklaşmalı, bağımsızlığını ilan etmek isteyen çocuğunuza fikirlerine önem verdiğinizi, ona olan ilginizi ve güveninizi gösterin. Böyle bir durumda sizi bağımsızlığını ilan etmeye çalıştığı hayatından çıkartmayacak, aksine size daha çok bağımlı olacaktır.
Ergenlik dönemindeki çocuğun en çok sorun ettiği şey ise, arkadaşlarını istemeyen ve arkadaşlarından ölümüne korkan bir ailedir. Böyle bir tutum sergilemekten kaçının, çocuğunuzun arkadaşları ile tanışıp onlarla yakından tanışın, çocuğunuzun arkadaşlarına karşı anlayışlı bir tutum sergileyin. Böylece çocuğunuz arkadaşlarından sizlere bahsedecek, gizli saklı bir şeyler çevirmeyecektir. Çocuklarınıza kontrollü bir serbestlik hakkı tanıyın.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.