->
İlkbaharda çıkan eriğin yeşil, kırmızı ve sarı meyvesi sonbahara kadar, kurutulmuşu da yıl boyunca tüketilebiliyor.
Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilen erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat veya kurutularak saklanıyor.
Satın alırken, canlı yeşil, sert, sulu ve lekesiz olan eriklerin seçilmesi tavsiye edilirken erik, bol miktarda B vitaminleri içeriyor. İşte eriğin yararları ve bilinmeyen özellikleri…
Market, manav ve pazarlarda tezgâhları süslemeye başlayan eriğin, bol miktarda B vitamini içerdiği söylenilmektedir.
Çok çeşitli renkte ve tatta olan eriğin birçok derde deva olduğunu belirten uzmanlar, eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özelliklerinin de bulunduğunu ve romatizma rahatsızlığı olanlara iyi geldiğini belirtiyor
Latince adı ‘Prunus domestica’ olan erik, en eski yazılı belgelere göre 2000 yıldır biliniyor. Kafkasya ve Hazar Deniz’i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılan eriğin, erkenci döneminde çıkanına ‘can eriği’, yaz ortalarında olgunlaşanına ‘Japon ya da İtalyan eriği’ deniyor. Ağustos’ta olgunlaşmaya başlayan ‘Avrupa eriği’ ise ekim ayına kadar yenebiliyor.
Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renkler alıyor.
Türkiye’deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği olarak biliniyor.
İşte eriğin yararları
– Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir.
– Eriğin ayrıca tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara da iyi geldiği belirtiliyor.
– Kalp ve böbrek hastalıklarına, karaciğer hastalıklarına, B vitamini ihtiva eden erik bu özelliği sayesinde sinir sistemini takviye ediyor.
– Ateş düşürücü etkisi de olan erik diş temizliği ile de bize yardımcı olur.
– Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır.
– Kansızlığı giderir.
– İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
– Çekirdekleri ise bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır.
Bir önceki Kavunun yararları ve şifaî özellikleri başlıklı konumuzda bal kavunu, bal kavununun faydaları ve idrar söktürücü hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: ERİĞİN ZARARLARI, kuru eriğin zararları, Ebegümeci Faydaları romatizma hastalıkları, kuru erik faydaları ve zararları, mürdüm eriğinin zararları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.