->
Çünkü menopoza giren kadınlarda damar yaşlanması erkeklerden farksız hale geliyor. Erkek ömrünün neden bu kadar kısa olduğunun net bir yanıtı yok.
En önemli faktör olarak, östrojen hormonunun damar yaşlanması bakımından sağladığı avantajlar gösteriliyor. Erkekler de uzun yaşamak, hiç olmazsa kadınlarla aralarındaki farkı birazcık kapamak istiyorlar. Bu kısa sürede başarılabilecek bir durum da değil.
Erkekler kadınlardan daha az yaşıyor
Dünya genelinde kadın- erkek ömrü arasında ortalama yedi yıl gibi bir fark var. Yani kadınlar daha şanslılar.
Erkekler “Ne yaparız da kadınlar kadar uzun yaşarız?” diye ciddi bir telaş içinde de değiller. Yani, konu kendini daha genç hissetmek ve yaşlanmayı geciktirmek olduğunda kadınlar erkeklerden daha girişken. Bununla birlikte, durum son zamanlarda az da olsa değişti. Erkekler de uzun yaşamak, hiç olmazsa kadınlarla aralarındaki farkı birazcık kapamak istiyorlar. Dünya genelinde kadın- erkek ömrü arasında ortalama yedi yıl gibi bir fark var.
Duygusal boyut
Gail Sheehy şu cümleleri (*) sanki bu 45-60 dönemi erkekleri için yazmış: “Erkekler yaşlanınca rahat edebilmek için gençliklerinde çok çalışırlar. Oysa yaşlanınca rahat etmek yapmamız gereken en son şey olmalı. Gençlik dönemlerinizde tam tersine aktif olmalı, olayların içinde yer almalı, çevremize yarar sağlamalıyız. Tutkularımızın peşinden giderken bazı geceler uykularımız kaçmalı… Şüphesiz uzun bir yaşam için canlılık ve güçlerini en üst düzeye çıkarmak isteyen erkekler için elimizde gerekli bilgiler var. Koruyucu tıp, yepyeni bir branş olan psikoimmünoloji, doğunun bitkisel ilaçları ve meditasyon teknikleri gibi teknikler, batının tıbbi teknoloji ile birlikte kullanıldıklarında ileri yaşlarda hastalıklarla baş etmek ve yaşam gücümüzü yüksek tutmak için elimizdeki silahlara destek olacaktır.”
(*) Gail Sheehy: Kim Korkar Andropozdan, Troya yayıncılık
Kadınlar kadar uzun yaşamanın kuralları
Dr. Harvey Simon erkeklerin kadınlarla aralarındaki farkı kapatmaları için aşağıdaki 10 kuralı akıllarından hiç çıkarmamalarını tavsiye ediyor.
1. Tütün ürünlerinden uzak durun.
2. Alkol kullanmayın ya da azaltın.
3. Doğru beslenin.
4. Düzenli egzersiz yapın, aktif olun.
5. Stresinizi yönetmeyi öğrenin.
6. Vücudunuzu dinlemeye önem verin. Bir sorun olduğunda doktorunuzdan yardım isteyin.
7. Vücut yağ oranınızı azaltın. Göbek bağlamayın. Kilolu olmayın.
8. Emniyet kemeri takmayı unutmayın.
9. Çevresel kirlenmeden (radyasyon, kimyasal toksinler) korunun.
10. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı uyanık olun ve korunma önlemleri almayı ihmal etmeyin.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.