->
Uzmanlar, sertleşme sorunu gibi erkek cinsel işlev bozuklukları sık görülmesine karşın az dile getirilen, sağlık profesyonellerince az bilinen ayırıcı tanısı ve etkili tedavisi yeterince yapılmayan önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu belirtiyor.
Bazılarında cinsel yaşamın bir bölümünde sertleşme sorunu yokken sonradan ortaya çıkar. Bazı bireyler cinsel yaşantılarının başından beri sertleşme sağlayamamışlardır.
Sertleşme zorluğu farklı derecelerde ve biçimlerde olabilir.
Sertleşme kaybı nedir?
Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde yeterli sertleşme sağlayamama ya da cinsel ilişki bitene kadar sertleşmeyi sürdürememektir
Bazılarında sabah sertlikleri veya ön sevişme ya da mastürbasyon sırasında sertleşme olurken tam cinsel birleşmeye geçecekleri zaman sertliklerini yitirirler.
Eğer bir kişide sabah sertliği ve ön sevişme sırasında sertleşme varsa özellikle de mastürbasyonla orgazm olana kadar sertleşme devam ediyorsa tedavi şansı çok daha yüksektir.
Sabah sertliği ve mastürbasyonla sertleşme olan bireylerde sorunun fiziksel bir hastalığa bağlı olma olasılığı çok düşüktür. Özellikle başka durumlarda sertleşme olup tam birleşme sırasında sertleşmeyi yitirenlerde organik bir patoloji olasılığı düşük ve cinsel terapiye yanıt oranı yüksektir.
Erkeklerde sertleşme zorlukları sıklıkla cinsel anksiyete, başarısız olma korkusu, cinsel performans konusunda kaygılar ve öznel cinsel uyarılma ve haz duygularında azalma ile ilişkilidir.
Gündeme gelen her yeni fiziksel tedavi ile birlikte (penisten yapılan enjeksiyonlar, sertleşme sağlamaya yönelik ilaçlar vb.), cinsel terapilerin cinsel işlev bozukluğu tedavisinde önemli bir yeri kalmadığı ileri sürülmüştür. Çünkü biyolojik mi – psikolojik mi? biçimindeki ayırımlar fiziksel tedaviler ile cinsel terapilerin kutuplaşmasına neden olmaktadır.
Bu mantık, sorunun kökeninde biyolojik etkenler varsa tedavisinin biyolojik psikolojik etkenler varsa tedavisinin psikolojik olması gerektiği şeklinde günümüzde geçerliliğini yitirmiş inanışlar üzerine kurulmuştur.
Oysa günümüzde penis damarlarında yetmezlik (kaçak) bulunan pek çok erkek hiçbir cerrahi girişim söz konusu olmaksızın yalnızca cinsel terapiler ile tedavi edilebilmektedir.
Bu damarsal kaçağın mevcut sertleşme kusurunu yalnız başına açıklayamadığını, ancak damarsal yetmezlik üzerine eklenen performans kaygısıyla birlikte klinik tablonun oluştuğunu ve performans kaygısının cinsel terapiler ile giderilmesi ile birlikte damara müdahale etmeden sertleşme sorununun ortadan kalkabildiğini göstermektedir.
Cinsel sorunların ortaya çıkışında çoğu kez organik nedenler üzerine eklenen psikolojik etkenler rol oynamaktadır.
Sertleşme sorunu görülme sıklığı
Erkeklerde en önemli cinsel sağlık sorunlarından birisi sertleşme sorunudur. Yaş ilerledikçe sertleşme problemleri de giderek artan yoğunlukta ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyada çeşitli bölgelerde yapılan toplumsal tarama çalışmaları benzer sonuçlarla sorunun büyüklüğünü ve önemini ortaya koymaktadır.
45 yaş üzerindeki erkeklerde değişik oran ve derecelerde sertleşme sorunu başlayabilmektedir.
60 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık %50′sinde sertleşme sorunu hafif, orta ve ağır derecelerde mevcuttur.
Dünya nüfusunun giderek yaşlandığı ve ortalama yaşam sürelerinin giderek uzadığı göz önüne alındığında 2025 yılında dünyada yaklaşık 320 milyon sertleşme sorunlu hasta olacağı hesaplanmaktadır.
Sertleşme kaybı olgularının eşlerinde cinsel işlev bozukluğu görülme oranları %60 civarında (yalnızca %8′inde önceden sorun mevcut), bu tür çiftlerde tedavi müdahale gerektirecek düzeyde, evlilik içi çatışma görülme oranı %40.
Sertleşme sorununa organik nedenler
– İnsanın genel sağlığını bozan “sistemik hastalıklar” dediğimiz hastalıklar önemli oranlarda cinsel sağlığı da etkilemekte ve sertleşme sorunlarına yol açmaktadır.
– Yaşlanma ile birlikte artan oranlarda gelişen damar sertlikleri ve buna katkıda bulunan hastalıklar
– Tansiyon yüksekliği, kan yağlarında artış ve dengesizlik, şeker hastalığı
– Kalp hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, çeşitli ilaçların sürekli kullanımı
– Sinir sisteminin devamlı ve ilerleyici hastalıkları
– Hormon sistemlerini etkileyen durumlar
– Sigara
– Obezite
Sertleşme sorununa yatkınlık yaratıcı nedenler
– Yetiştirilme koşulları
– Erkek cinsel rol kimliği
– Yetersiz, yanlış cinsel bilgiler
– Çocuklukta yaşanan cinsel taciz ve travmalar
– Anneye yönelik aşkın bilinçdışında devam etmesi
– Babayla ilgili sorunlar
– Cinsel yönelim sorunları.
Sertleşme sorununu başlatıcı nedenler
– Eşler arasındaki sorunlar
– Gerçek dışı beklentiler
– Partnerde cinsel işlev bozukluğu
– Hamilelik ve doğum
– Eşin sadakatinden şüphelenme
– Rastlantısal başarısızlık
– Aldatılma
– Yaşlanma
– Organik hastalıklara reaksiyon
– Depresyon
– Anksiyete bozuklukları.
Sertleşme sorununu devam ettirici nedenler
– Genel ilişkideki sorunlar
– Eşler arasındaki çekicilik kaybı
– Eşler arasındaki zayıf iletişim
– Başarısızlık korkusu
– Suçluluk duyguları
– Yakınlık sorunları
– Bozuk kendilik algısı
– Kısıtlı ön sevişme
– Psikiyatrik rahatsızlıklar.
Sertleşme sorununda cinsel mitler
– Erkek cinselliğe her zaman hazırdır
– Cinsellik, cinsel birleşme demektir
– Bütün dokunuş ya da yakınlaşmalar cinsel birleşmeyle bitmelidir
– Cinsellik demek sertleşmiş bir penis demektir
– Cinsellik kendiliğinden olmalı, asla planlanmamalı ya da asla konuşulmamalıdır
– Gerçek bir erkeğin cinsel sorunu olmaz
– Duygusallık, yakınlaşma, iletişim gibi kavramlar erkeklere özgü değildir ve zayıflık belirtisidir
– Cinsellik bir erkek için performans- iktidar alanıdır
– İyi bir cinsellik, erkeğin orgazmı ile biten cinselliktir
– Cinsel bir sorun yaşayan erkek bunu asla kabul etmemeli, partnerini ya da başka etkenleri sorumlu tutmalı, hekimden ve tedaviden sonuna kadar kaçmalıdır.
Sertleşme kaybının tedavisinde uygun olmayan yaklaşımlar
– Cinsel sorunun nedenini anlamaksızın tedaviye başlamak. Sertleşme zorluğu olan her hastaya gereksiz yere ilaç vermek,
– Çiftin ilişki sorunundan kaynaklanan veya kadında istek bozukluğu ya da eşe yönelik olumsuz duygular var iken çiftin duygusal sorunlarını çözmeyip sadece erkeğe ilaç vererek tıbbi sertleşme temin etmek,
– Cinsel terapi ile kısa sürede düzelebilecek bir sertleşme zorluğunu ilaca bağımlı hale getirmek, Sıkıntı giderici (anksiyolitik) ilaç ile tedavi girişimi,
– Depresyona bağlı olmayan sertleşme zorluğunda antidepresan ilaç kullanımı,
– Kişide herhangi bir hormon bozukluğu ya da testosteron düşüklüğü olmadığı halde hormon kullanımı,
– Bir gıda ya da vitamin eksikliği olmadığı halde kişiye vitaminler, gıdalar, macunlar vererek hastayı oyalamak ya da gereksiz bir umut yaratmak.
Sertleşme kaybının tedavisinde uygun yaklaşım modeli
– Sertleşme kaybının nedeni araştırılmalı ve tedavi edilebilir bir bedensel ya da kronik hastalığa bağlı ise önce bu hastalıklar tedavi edilmelidir.
– Sorun depresyon ya da anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa önce bu psikiyatrik hastalıklar tedavi edilmelidir.
– Psikolojik bir nedene bağlı ya da eşle ilgili iletişim ve ilişki sorunlarına bağlı ise psikoterapi uygulanmalıdır.
– Sertleşme kaybının tedavisinde ilaç kullanımı, eğer sertleşme kaybı bedensel bir hastalıktan ya da organik nedenlerden kaynaklanıyorsa, kişinin düzenli bir partneri yoksa psikoterapiden yararlanamayacak durumdaysa ya da psikoterapiyi kabul etmiyorsa uygun bir tedavi seçeneği olabilir. (zeka geriliği gibi). Psikoterapi için bir eşi bulunmayan kişilerde geçici olarak yapılabilir.
– Unutulmaması gereken nokta, sertleşme kaybının nedeni organik de olsa bu sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir süre sonra çeşitli düzeylerde psikolojik sorunlarının da ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle sertleşme kaybının nedeni organik de olsa mümkün olduğunca tedavide ilaç kullanımıyla birlikte psikolojik destek de verilmelidir.
Sertleşme sorununa cinsel terapi
1-4 ay süren, haftada-2 haftada bir yapılacak seanslardan oluşur. Düzenli bir ilişkisi ya da eşi olan bireylerde daha iyi uygulanabilir.
Özellikle başarısızlık korkusu, performans anksiyetesi ya da çeşitli streslere bağlı olarak gelişen sertleşme zorluğunda başarı oranı yüksektir.
Sertleşme sorununa dinamik yaklaşımlı cinsel terapi
Özellikle bilinçdışı çatışmalara bağlı gelişen sertleşme zorluklarında tercih edilmelidir. Tedavi daha uzun sürelidir.
Bir önceki Cinsel gücü artıran faydalı bitkiler başlıklı konumuzda afrodizyak etkisi, bademin faydaları ve cinsel dürtüyü artırmak hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: erkeklerde sertlesme sorunu, erkeklerde sertleşme sorunları, cinsel zayiflik, sonradan sertlesme problemi, doğum sonrası erkekte sertleşmeme sorunu nasıl giderilir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.