->
Eşini kaybetmiş veya ayrılmış olan yaşlılar, daha fazla ilaç tüketiyor. Yeşim Gökçe Kutsal, Türkiye’nin 12 farklı şehrinde 65 yaş ve üzerindeki bin 433 yaşlı ile görüşerek ‘çoklu ilaç kullanımını’ araştırdı. Dr.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Geriatri Derneği Başkanı Prof. Herhangi bir işte çalışan ve üretkenliğini sürdüren ileri yaştaki kişilerde çoklu ilaç kullanım oranı ise düşük
Araştırma sonucuna göre, yaşlıların yüzde 84,7′sinin sürekli kullandığı bir ilacı bulunurken, yüzde 15,3′ü kullandığı herhangi bir ilacın olmadığını belirtti. İleri yaştaki ev hanımlarında ilaç kullanım oranının ise en yüksek olduğu ortaya çıktı. Bir gün içinde 2-4 adet ilaç alan yaşlı ev hanımı oranı yüzde 49,9 olarak belirlendi.
Halen herhangi bir işte çalışmakta olan ve üretkenliğini sürdüren ileri yaştaki kişilerde çoklu ilaç kullanım oranı daha düşük çıktı. Eşini kaybetmiş veya ayrılmış olan yaşlıların daha fazla ilaç tükettiği saptandı. Bu kişilerin oranı yüzde 48 olarak belirlendi. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Yeşim Gökçe, yaşlıların her belirti veya yakınma için hemen ilaç almayı düşündüklerine dikkat çekti. Bazı sorunların ilaç dışı yaklaşımlar ile de çözülebileceğine dikkat çeken Gökçe, “Yaşlılar, aldıkları her yeni ilacın halen var olan başka hastalıklarını olumsuz etkileyebileceğini veya kullanmakta oldukları diğer ilaçlar ile etkileşime girerek etkisini azaltabileceğini veya artırabileceğini göz önünde bulundurmuyorlar.” diye konuştu.
Zaman
Pınar Acar, Ankara
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.