->
Özellikle büyük şehirlerimizde su kesintilerinin gündeme gelmesi kişileri, suların sağlık üzerine etkileri konusunda daha dikkatli davranmaya sevkediyor. Metin HASDE tarafından kaleme alınan KLORLAMA REHBERİ isimli kitaptan sizin için özet bilgiler derledik:
1. En çok merak edilen konulardan birisi olan evlerde içme amacıyla kullanılacak suların mikroplardan arındırılması konusunda Doç.Dr. Recai OĞUR, Doç.Dr. Ömer Faruk TEKBAŞ ve Prof.Dr
Evlerde içme suyu olarak kullanılacak suların dezenfeksiyonunda kullanılacak en etkin yöntem KAYNATMADIR. Kaynatılmış su en az 1 gün süreyle güvenle kullanılabilir ve içinde mikrop üremesi beklenmez. Kaynatılmış sudaki gazlar uçacağından tadı kötüleşecektir. Tadını düzeltmek için kaynatılmış su birkaç kez kabtan kaba aktarılarak havalandırılmalıdır. Kaynatma işleminde dikkat edilmesi gereken: kaynatmanın kısa süreli olmasıdır, su kaynamaya başladıktan sonra 30 saniye-1 dakika arasında kaynama sonlandırılmalıdır, aksi halde sudaki bazı maddelerin miktarı göreceli olarak artmaya başlayabilir. Bu tür bir amaçla otomatik elektrikli ısıtıcıların kullanımı uygun olacaktır. Kaynatma işlemi sonrasında çok çok nadir olmakla birlikte bazı mikroorganizmalar yaşamaya devam edebilir, ancak bunlar genel olarak yardımcı bakteri denilen ve insanlarda hastalığa neden olmayan bakterilerdir.
2. Evlerde su dezenfekyionu amacıyla piyasada satılan katkısız çamaşır suları aşağıda yazıldığı şekilde kullanılabilir, ancak ilk tercih kaynatma olmalıdır. Özellikle dikkat edilmesi gereken kullanılacak çamaşır suyunun SADECE sodyum hipoklorit içermesidir (parfüm, yoğunlaştırılmış formül, etkin kir sökücü vs gibi ilave özelliklerin olduğu söyleniyorsa içme suyu dezenfeksiyonu amacıyla KULLANILMAMALIDIR).
Stok Klor Solüsyonunun Hazırlanması:
– Yukarıdaki özelliklerdeki çamaşır suyundan 1 çay bardağı alınarak 1 litrelik bir plastik veya cam şişenin içerisine konur, üzeri temiz suyla 1 litreye tamamlanır. Bu karışım yaklaşık olarak %1 klor içerir ve ağzı kapalı olarak, ışık görmeyecek bir ortamda oda sıcaklığında 1 ay kadar bozulmadan kalabilir. BU KARIŞIM STOK AMAÇLIDIR, DOĞRUDAN KULLANILMAZ.
3. Yukarıda hazırlanan stok klor karışımı aşağıdaki şekilde kullanılmalıdır:
– İçme amacıyla kullanılacak suların litresine 1 veya 2 damla damlatılır. Karıştırılır ve 30 dakika bekletildikten sonra içilir. Bu şekilde su 0.5 veya 1 ppm (mg/litre) aktif klor içerecek şekilde klorlanmış olur. Su bulanıksa, suyun içindeki diğer maddeler kloru tutacağından daha fazla klor atmak gerekir. Özellikle su kesintilerinden sonra şebekeye verilen sular için ilk birkaç saatlik dönemde suya 10 damlaya kadar yukarıdaki %1lik klor çözeltisinden atılabilir.
– Sebze meyve yıkamak veya yiyeceklerle ilgili malzemeleri dezenfekte etmek için yıkama suyuna litreye 10 damla olacak düzeyde yukarıdaki %1lik klor çözeltisinden atılabilir. Sebze-meyveler, bardaklar vs. 30 dakika bu suda bekletilip (mümkünse durulandıktan sonra) tüketilebilir / kullanılabilir.
4. Şişe ve damacana suları da özellikle küçük çocuklar ve hastalar tarafından içilecekse kaynatılmalıdır. Özellikle güneşte beklemiş olan pet şişe suları tüketilmemelidir.
5. Damacanaların üzerindeki el pompaları kısa sürede kirlenir ve suyunuz temiz olsa bile siz pompa aracılığı ile kirli su içmiş olursunuz. Her damacana değiştirme sırasında bu pompaların içerisinden yukarıda (3 nolu maddede anlatılan) hazırladığınız klor çözeltisinden geçirmeniz uygun olacaktır.
6. Evlerde bulunan ve su arıtma cihazı olarak bilinen sistemlerin düzenli olarak bakımı yapılmıyorsa ve temizlenmiyorlarsa, bir süre sonra temiz olarak gelen suyu da kirletmeye başlarlar ve ciddi hastalık riski oluştururlar.
Doç.Dr. Recai OĞUR, Doç.Dr. Ömer Faruk TEKBAŞ ve Prof.Dr. Metin HASDE tarafından hazırlanan KLORLAMA REHBERİ isimli kitaba www.suhijyeni.com sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.