->
Eskiden yalnız fallop borularının açık ya da kapalı oluşu üzerinde durulurdu, ancak fallop borularının işlevsel yapılarındaki bozuklukların da son yıllarda kısırlık nedeni olabileceği ortaya atılmıştır.
FALLOP BORULARINA AİT KISIRLIK NEDENLERİ: Fallop boruları, ovum ile spermiumun birleştiği yani döllenmenin olduğu, döllenen ovu-mun da gelişimini sürdüreceği, rahim boşluğu içine kadar ulaşmasını sağlayan önemli bir yapıdır. Fallop boruları yalnız düz bir boru, kanal, bir geçiş yolu değildir; işlevi de olan bir yapıdır. Adet devrine paralel olarak fallop borularında da periyodik değişimler olur. Örneğin adet devrinin ilk yarısında yani östrojen hormonunun etkisi altında, ovumun fallop borularında ilerlemesi engellenmekte, buna karşılık ovülasyondan sonra östrojen hormonunun azalmasıyla ovumun rahime doğru ilerlemesi kolaylaşmaktadır
Günümüzde fallop boruları, yalnız spermium ile ovumun birleşmesini ve döllenmiş olan ovumun rahim içine naklini sağlayan bir yapı değildir. Yumurtalıktan atılan ovumun yakalanmasında aktif bir rolü olduğu gibi, salgıladığı sıvı ile de ovumun beslenmesini sağladığı, bilinen gerçeklerdir. Ayrıca fallop borularının içini döşeyen zar tabakadan salgılanan sıvıdaki maddeler, ovum çevresindeki tabakayı eriterek,spermiumun ovum içine girişini kolaylaştırır.
Başka bir deyişle, fallop borusunun açık olmasına karşın, kısırlık nedeni olabileceği kabul edilmekte ve bu işlev bozukluğunun, kısırlık etkeni olma olasılığının % 20-40 olduğu ileri sürülmektedir.
Görüldüğü gibi kadının gebe kalmasını engelleyen en önemli etken fallop borularıdır. Çocuğu olmayan yaklaşık olarak her 3 kadından birinde bu fal-
Poiikistik över hastalığı (Stein-Leventhal sendromuj. LJterusun iki yanında kistif; yapıdaki büyük ovaryumlür
lop boruları başlıca engeli oluşturmakta ve kısırlıktan sorumlu olmaktadır.
Fallop borularının doğumsal yapı bozuklukları ve kapalı oluşu başlıca kısırlık nedeni olmaktadır. Fallop boruları hiç olmayabilir, normalden çok kısa ya da çok uzun olabilir ya da normal uzunlukta fakat çok kıvrımlı olabilir. Fallop borularının kapalı oluşundan sorumlu olan en önemli etken ise fallop boruları ya da ona yakın organlara ait geçirilmiş iltihabi hastalıklardır. Bu iltihabi hastalıklar tüberküloz veya bel soğukluğu olabilir. Bunlardan başka düşükler, küretajlar ve doğumlardan sonra oluşabilen iltihabi hastalıklar da fallop borularının iltihaplanmasına ve sonunda tıkanmasına yol açabilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.