->
Bayram ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Özellikle et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda, kurbanlık etinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği de tartışılıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı hazırlıkları kapsamında Sağlıklı Kurban Kesim Rehberi oluşturdu.
Uzmanlara göre kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalı; 0-2 santigrat derecede 3 -5 gün, buzlukta birkaç hafta, eksi 18 derecede ise 3 ay saklanabilir.
Uzmanlar, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı ve sonrasında derin donduruculara konularak bekletilen kurban etlerinin ömrünün en fazla 3 ay olduğunu, 3 aydan daha uzun süre bekletilen etlerde bozulma riskinin arttığını belirtiyor
Rehberde sağlık kesimin nasıl olacağı anlatılırken etlerin de muhafaza edilmesine detaylıca yer veriliyor.
Belediye hazırlanan rehberi şehirdeki tüm evlere ulaştırmayı hedefliyor. Rehberde hayvanı yatırma yöntemleri, kesimde hijyen, kurbanlık seçimi, hayvanlardan bulaşan hastalıklar, kurban kesimi, karnın açılması ve organlarının çıkarılması gibi bilgiler bulunuyor.
Rehberde vatandaşların kurban etlerini sağlıklı şekilde saklamaları ve tüketme şekillerine de yer veriliyor. Rehberde, “Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen yerde, 14 derecenin altında hava almadan dinlendirilmesi gerekiyor. Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5 -6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Bu durumda buzdolabının ısısı, etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atılmalıdır.
Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 -6 gündür. Bu süre, kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süre muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir.
Hayvan kesildiğinde eti oldukça sert olur. Taze etin pişirilmesi ve hazmı zor olur. Kesilen etlerin, en az 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekiyor.” denildi.
Kurban etini sene boyunca yemeyi planlayan vatandaşlara da rehberde bir uyarı yapılıyor: “Etler küçük parçalar halinde derin dondurucuda eksi 18 derece 3 ay saklanabilir.”
Etlerin çok çabuk bozulabileceğine vurgu yapılan rehberde, etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceği belirtiliyor.
Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıdığının kaydedildiği rehberde şu bilgilere yer veriliyor:
“Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağlıyor. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli. Kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanması en doğrusu.”
Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan rehberde, sağlıksız koşullarda kurban kesenlere 69 ile 680 TL arasında para cezası kesileceği hatırlatılıyor.
Bir önceki Kurbanda et tüketimine dikkat edin başlıklı konumuzda Beslenme, et tüketimi ve sağlıklı beslenme hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: et bozulma süresi, et eksi 18 derecede ne kadar durar, et mamulleri buzlukta omru ne kadar, etin bozulma belirtileri nelerdir, etin dolap ömrü
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.