->
Lenfatik sıvıların hücre dokuları arasında sıkışıp kalması sonucu bu bölgede basınç yaratması ve şişmesi ile husule geldiği gibi, lenf sistemindeki herhangi bir bozukluktan da kaynaklı olarak görülebilmektedir. Lenf sistemindeki bu bozukluk dokular arası geçişin düzenini bozduğu için özellikle bacak ve kollarda şişlikler ortaya çıkar.
Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen, tıptaki adı lenfödem olan bu hastalık aslında günümüzde çok yaygın değildir.
Genetik ya da bulaşıcı olmayan fil hastalığında vücuttaki hormonal dengesizlik göze çarpar. Fil hastalığının yarattığı bir takım şikayetler hastalığın tedavisi ile ortadan kaldırılır
Ancak fil hastalığının tedavisine başlandığı zaman tedavi kesinlikle yarım bırakılmamalıdır. Çünkü yarım kalan tedavi vücutta yaralanamaya ve zedelenmeye yol açar.
Oldukça ciddi bir hastalık olan fil hastalığı dönemlik şikayetler gösterir. Birinci dönemde hastalık belirtilerini gösterir ancak kesin bir bilgiye rastlanamaz. Fil hastalığının birinci döneminde bilhassa gece yarıları bacak ve kollarda şişlikler husule gelir ve bu şişlikler bir süre sonra iner. Fil hastalığının birinci dönemine aynı zamanda geri dönebilen dönemde denir. Bunun sebebi ise husule gelen şişliklerin geçici olması ve bir süre sonra vücudun eski haline geri dönmesidir. Ancak ikinci dönem birinci dönem kadar hafif geçmez.
Fil hastalığının ikinci dönemine kronik, geri dönülmeyen dönem de denmektedir. Sizinde anlayabildiğiniz gibi bu dönemde husule gelen sorunların artık geri dönüşü çok kolay değildir. Aşırı ağrı ve hareket zorlukları, yanma şikayetleri, vücuttaki şişkinlerin daha da artması gibi şikayetler bu dönemde belirir.
Üçüncü dönem ise şişkinliklerin iyice belirginleştiği, lenlerin artık görevlerini yerine getiremeyecek derecede yıpranmaya başladığı, hareket konusunda ciddi sorunların yaşandığı bir dönemdir. Her iki döneme oranla bu dönemde şikayetler daha da arttığı gbi daha çekilmez ağır bir hal alır. Fil hastalığın dördüncü evresi yani son dönemi ise hastalığın lenf kanserine dönüştüğü dönemdir. Bu döneme gelindiğinde hastanın artık fil hastalığından kurtulmak için hiçbir şansı kalmamıştır ve ölüm kaçınılmazdır.
Bir önceki yazımız olan Tifo nasıl tedavi edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: fil hastalığı, fil hastaligi resimleri, fil hastalığı tedavisi varmı, fil hastalığı nedir, fil hastalığı genetik midir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.