->
Fıtık nedenlerini araştırdığımız zaman bu hastalığın ya doğuştan meydana geldiği ya da karın iç basıncını etkileyen sağlık sorunlarının ortaya çıkardığını görmekteyiz. En sık rastlanan fıtıklardan 3. sırada ise %8,5 ile mide fıtığı yer alır.
Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan fıtık, %73′ lük bir oranla en çok kasıkta meydana gelmekte ve bunu %17 ile uyluk fıtığı takip etmektedir.
El ile hissedilebilen, ortaya çıktığı bölgede kitle halinde bulunan, iç organları ya da hassas dokuları tehdit eden fıtık, tıp dalında “Hernia” olarak adlandırılır ve daha çok kasıkta, uylukta ve midede meydana gelmektedir
Fıtık belirtileri
Fıtığın başlangıç döneminde hastalar yürüme zorluğu çekerler. Ayakta duramama, fıtığın oluştuğu bölgede ağrı ve çekilme hissedilebilir. İlerleyen dönemlerde ise spazm şeklinde ağrılar görülür ve bağırsaklardan ses gelir. Hazımsızlık ve şişkinlikte bu sorunlara eşlik eder.
Kasık fıtığında, kasık bölgesinde aniden bir gevşeme meydana gelir ve bu gevşeme daha sonra yerini ağrıya bırakır. Bu bölgedeki kitle çıkıntılı bir şekilde olur ve yumuşaktır. Öksürme ve tuvaletteyken ıkınma ile daha da çok şişer. Hastanın uzanması ile de kaybolur.
Uyluk fıtığı bilhassa hamile ve şişman kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Uyluk fıtığı belirtileri ise, bacağın üst kısmında şişkinlik, ağrı ve tıpku kasık fıtığındaki belirtilerle eş değer sorunlardır.
Mide fıtığı, mide diyaframının altında ortaya çıkar. Göğüs ve boğazda şişkinlik meydana gelir. Yemeklerin ardından, uyurken ya da eğilirken ağrılar görülür. O kadar şiddetli bir ağrıdır ki, bazı hastalar kalp geçirdiğini zanneder. Geceleri boğulma hissi, ses sıkılmaları, şiddetli ve inatçı öksürükler görülür.
Bir önceki İdrar kaçırma tedavisi başlıklı konumuzda idrar kaçırma ve idrar kaçırma problemi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: fıtık nasıl anlaşılır, kasık fıtığı nasıl anlaşılır, kasık fıtığı başlangıcı, kadinlarda fitik nasil belli olur, göbek fıtığı nasıl olur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.