->
Yaşları 18-65 arasında değişen ve ayda iki ila sekiz kez migren kaynaklı baş ağrısı problemi yaşayan bir grup kadını inceleyen uzmanlar, katılımcıların bir kısmını haftada üç kez 40′ar dakikalık egzersiz için kondisyon bisikletine çıkardı, bir kısmına standart rahatlama terapisi uyguladı, diğerlerinde ise günlük ilaç tedavisine devam etti.
İlaç içermeyen yöntemleri tercih eden katılımcılarda hiçbir yan etki görülmediğini, özellikle egzersiz yapanlarda oksijen alımındaki artışa bağlı olarak pozitif etkiler gözlemlendiğini belirten Varkey, ilaç kullananların yüzde 33′ünde ise uyuşukluk, karıncalanma, yorgunluk, depresyon ve baş dönmesi gibi bir dizi yan etki tespit edildiğini ifade etti. Emma Varkey, migreni tedavi etmekte en sıklıkla kullanılan ilaç olan ”Topiramate” verilen katılımcılarla, egzersiz ve rahatlama yöntemlerinin uygulandığı kadınlarda benzer oranda iyileşme görülmesinin son derece şaşırtıcı olduğunu kaydetti.
Düzenli olarak yapılan fiziksel egzersizin, migrenden kaynaklanan baş ağrılarını iyileştirmede rahatlama terapisi ve ilaç tedavisi kadar etkili olduğu belirlendi
İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden bir grup uzmanın ”Cephalalgia” dergisinde yayımlanan araştırması, sporun, günlük ilaç kullanımından fayda sağlayamayan ya da ilaç kullanmayı sevmeyen migren hastaları için alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu ortaya koydu.
Üç gruptaki kadınların da migren ataklarında büyük ölçüde azalma yaşandığını belirten araştırma ekibinden Dr
Varkey, araştırmanın, egzersizin migren tedavisinde ilaçla kıyaslandığında hiç de azımsanmayacak olumlu etkileri olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.