->
Üstelik folik asit eksikliği anemisinde hem kırmızı hem de beyaz kan hücreleri az olduğu gibi, plateletler (trombositler) de az bulunmaktadır.
Folik asit eksikliği anemisi, tıpkı vücutta B12 vitaminin eksikliği gibi belirtiler göstermekte olup, folik esit eksikliğinden kaynaklı olarak husule gelen bir anemi hastalığı olmaktadır.
Folik asit eksikliği anemisi
Folik asit vücutta uzun süre ve büyük miktarda depolanamadığı için bu hastaların sürekli folik asit takviyesi alması uygun görülür. Folik asit eksikliği anemisinde kırmızı kan hücreleri normalden büyük ve sayıca da az olduğu gibi, beyaz kan hücrelerinin de anormal olduğu ve onunda sayıca az olduğu bir hastalık olarak tanımlanır. Folik asit eksikliğinin sebepleri ise, folik asit içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilememesi olduğu gibi, aynı zamanda ince bağırsağın bir kısmının cerrahi operasyonla alınması ve alkol kullanımı da folik asit eksikliği anemisine sebep olmaktadır
Folik asit ihtiva eden yeşil yapraklı sebzelerin ve öğütülmemiş tahılların pişirilerek tüketilmesi, bunlarda bulunan folik asidin yok olmasına sebep olduğu için, bu sebze ve tahılların çiğ olarak tüketimi önerilmektedir. Alkol kullanımı ile vücutta bulunan folik asit emildiği için, folik asit eksikliği riski olan hastaların alkol kullanmaması da önerilir.
Folik asit eksikliği anemisi ilk evrelerde pek bir belirtiye sebep olmaz. Zamanla ilerleyen folik asit eksikliği anemisi hastalarda baş ağrılarına, yorgunluğa, dilin iltihaplanmasına, cilt renginin solmasına, nefes almada güçlük çekmeye ve göğüs ağrılarına sebep olmaktadır. Bunların yanı sıra kişilerin ayaklarında karıncalanma hissine de sebep olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Miyasteni (myastenia) hastalığı tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: folik asit eksikliği nedenleri nelerdir, vucutta folik asitin normal olmasi, folat düşünce ne olur, folik asit eksikliği kaç ayda gecer, folık asit eksikliği nasıl geçer
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.