->
Markanın, barbekü fotoğrafına yer verdiği ürün ambalajında, üç domates ve üç adet biber yanyana bulunuyor. Ortada bulunan domateste ise Hristiyanlığın kutsal sembolü haç figürü yer alıyor.
Fritolay: Ambalaj Değişecek
Fritos Barbekü cips paketinin üzerinde, sıralı domateslerden birinde fark edilen haç figürünün kasıtlı olarak yapıldığı ileri sürülüyor.
Pepsi nin cips markası Fritos paketinden “haç” çıktı. Doritos cips markasının satışa sunduğu son ürünlerinden Fritos Barbekü-Aroma Çeşnili Mısır Cipsi paketinde domatese işlenmiş haç işareti, firmaya çok sayıda şikâyet gelmesine neden oldu. Hatasını kabul eden firma ambalajlarını yenileyecek
Pepsi-Cola iştiraki olan ABD li Fritolay-Doritos un son ürünündeki haç figürü, dikkatli tüketicinin gözünden kaçmadı
Bazı reklam uzmanları ise Doritos paketindeki domatese haç simgesi çizilmesindeki temel nedenin, reklamda bilinçaltını etkilemeyi amaçlayan subliminal teknik olduğunu iddia ediyor. Uzmanlara göre figür, bilgisayar ortamında bilinçli olarak hazırlanmış.
İddialarla ilgili Yeni Şafak a konuşan Fritolay yetkilileri ise olayda bir kasıt olmadığını belirtti. Bunun yanında, tüketicilerden yoğun tepki aldıklarını kaydeden firma yetkilileri, sözkonusu paketin değiştirileceğini açıkladı. Fritolay müşteri hizmetleri, “Kasıtlı bir durum söz konusu değil. Ancak buna rağmen önümüzdeki günlerde ürünün paketinin değiştirilmesine karar verilmiştir” ifadelerini kullandı. Açıklamada, paketin Türkiye de hazırlandığı bilgisine de yer verildi.
Pakete bilinçli olarak yerleştirildi
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüsü Merkezi (TİYEMDER) Başkanı Selahattin Yazıcı, Hristiyan haçı nın çok sayıda farklı figürle temsil edildiğini belirterek, reklamda kullanılan ve bariz biçimde fark edilen figürün Bizanz haçı olduğunu söyledi.
Yazıcı, haç ın domatese bilinçli olarak yerleştirildiğini savunarak “Bu net biçimde bilinçli olarak hazırlanmış Bizans veya gamalı haç tır. Haç ın orijinalidir. Bu işleri yapmak için çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren çok sayıda kişi var. Yaptığımız saha çalışmalarında da benzerlerini gördük. Çok bilinçli ve propaganda amaçlı hazırlanmış bir resimdir” dedi.
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır da, figürün net bir haç sembolü olduğunu ve propaganda amaçlı olarak hazırlandığına inandığını belirterek, “Buna rağmen tepki vermek doğru olmaz. Herkesin dinî propaganda hakkı vardır. Doğal karşılamak lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Domates Barbekülük Değil
Öte yandan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz ise ambalaj için seçilen domateslerin biftomato olarak bilinen barbekülük domates bile olmadığını kaydetti. Yanmaz, “Domatesler, 2 odacık ile 8 odacık arasında farklı odacık sayısına sahiptir. 4 odacıklı domateslerde bu şekle yakın bir figür oluşabilir. Ancak içi beyaz olmaz. Fotoğraftaki domates barbekü olarak isimlendirilse de ambalajda yer alan domates biftomato olarak bilinen barbekü cinsi domates değildir” diye konuştu.
Subliminal Reklam Yapılmış
Çok sayıda ürünün ambalaj tasarım çalışmalarını gerçekleştiren görsel efekt uzmanı Serhan Akalın a göre, ürün yüzde 90 photoshop mahsülü Akalın, ambalajda kullanılan yöntemin Subliminal Reklam tekniği ile hazırlandığını belirterek, gerçekte domates bu şekle sahip olsa bile, haç figürüyle çakışması için özel tasarımla figür belirginleştirilmiş dedi
Fotoğrafın Orijinalını Göstersinler
Görsel Efekt Uzmanı Serhan Akalın, Bizce phoshop darbesi yapıldığına inanıyoruz. Reklamcı gözüyle baktığımda ben de tesadüfen gördüm. Subliminal teknik gereği domates şekli öyle olsa bile ayrıca bilgisayar tekniği ile kontrast oranlarıyla oynanmış. Bunun böyle olup olmadığını anlamının ve markanın bu iddiayı üzerinden atmasının en güzel yolu da, ambalajda kullanılan domates fotoğrafının orijinalini kamuoyu ile paylaşmasıdır. Eğer orijinal fotoğrafı gösterirlerse, üzerinde nasıl değişiklik yapıldığı ortaya çıkacaktır dedi.
Subliminal Reklam Nedir?
Subliminal Teknik bilinçaltı reklamcılık olarak tercüme ediliyor. Yöntem reklamlarda, bilinçaltına gizli mesaj ve resimler göndererek, tüketiciyi etkilemeyi hedefliyor. Gözle görülmeyen bu mesaj ve resimler bilinçaltına ulaşıyor ve tüketici üzerinde normal bir reklamdan çok daha yüksek oranda etki bırakıyor. Amerika da yasaklanan bu reklam tekniği Türkiye de gizli reklam başlığı altında yasaklanmış durumda.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.