->
haftadan önce çocuk ana rahmi dışında yaşayacak olgunluğa erişmemiştir. 20. haftadan (139 günlük gebelik = 20 hafta) önce son bulmasına veya 500 gramdan az ağırlığı olan bebeğin doğmasına düşük (abortus) denir.
Gebeliğin 20.
Başka bir deyişle gebelik ürününün rahim dışında yaşama ve yaşatılabilme yeteneğine ulaşamadan kendiliğinden veya dışarıdan müdahale ile rahim dışına atılmasıdır
Gebelik haftası veya günü son adet kanamasının 1. günü başlangıç olarak kabul edilerek hesaplanır.
Düşüklerin büyük bir bölümü gizli kaldığından sıklık ve oran tespit edilememiştir. Kabaca tüm gebeliklerin % 10-15′inin spontane (kendiliğinden) düşükle sonuçlandığı tahmin edilmektedir.
İlk hafta düşükleri dediğimiz düşükler ise genelde farkına varılmayan düşüklerdir. Kadın gebe kalır, çok kısa bir adet gecikmesi (birkaç gün veya bir hafta gecikir), adetin gelmesini beklerken kramplı ağrı ve normalden biraz daha şiddetli bir kanama ile düşük oluşur. Kadın çoğunlukla gebeliğin veya düşük yaptığının farkına varmaz.
Düşükleri zamanına göre; 12. haftadan önce olanları erken düşük, 12-20 hafta arası olanları da geç düşük olarak değerlendiriyoruz.
Düşüklerin çeşitleri şunlardır:
1. Abortus imminens (düşük tehdidi-hafif kanama ve kasık ağrısı olabilir, rahim ağzı kapalıdır ve bebekte kalp atışları vardır yani canlıdır.) hastaya istirahat verilir, cinsel ilişki yasaklanır.
2. Abortus incipiens (başlamış ve önlenemeyen düşük – rahim ağzı açıktır, kanama ve kasık ağrısı vardır, bebekte kalp atışı genelde yoktur) kürtaj yapılarak kadının daha fazla kanaması ve ağrı çekmesi engellenir.
3. Abortus incompletus (tamamlanmamış, eksik kalmış düşük – rahim içindeki gebelik materyalinin büyük bir çoğunluğu düşmüştür ama içeride halen gebeliğe ait parçalar bulunmaktadır, rahim ağzı açık kanama şiddetli ve ağrı fazladır) hemen kürtaj yapılarak kanama ve ağrı engellenir.
4. Abortus completus (tamamlanmış düşük – rahim içindeki bütün veya bütüne yakın gebelik materyali kendiliğinden atılmıştır, genelde ağrı tamamen kaybolur, rahim ağzı açık veya kapanmıştır, kanama hafiflemiştir, doktor kontrolü şarttır) doktor muayene sonucuna göre kürtaja gerek görür veya görmez.
5. Missed Abortion (rahim içindeki bozulmuş gebelik – gebelik materyali rahim içinde bozulmaya başlamıştır, bebek kalp atımı yoktur, genelde ağrı ve kanama başlangıçta yoktur, sonra ağrı ve kanama başlar) tespit edildiğinde kürtaj yapmak gerekir.
6. Abortus Habitualis (birbiri ardına 3 veya daha fazla düşük yapmaya denir, genelde erken düşüklerde kromozom anormallikleri geç düşüklerde rahim şekil bozuklukları neden olmaktadır) ciddi bir araştırma yapılır, hem kadın hem erkek incelenir, sebep olan etken bulunarak tedavi edilmeye çalışılır.
7. Abortus Kriminalis ( tıbbi nedeni olmadan kendisi, ebe veya doktor tarafından yapılan düşüktür) düşük kürtajla sonlandırılıp, yüksek doz antibiyotik verilir.
8. Abortus Febrilis, Septik Abortus (Genelde tıp mensubu olmayan kişilerce veya gebenin kendi kendine düşük yapma girişimi sonucu enfeksiyon başlamıştır, ateşli seyreder) anne hayatını tehlikeye sokabilir, kürtajla birlikte yüksek doz antibiyotik şarttır.
9. Abortus Medicalis (Legal Abortus)ikiye ayrılır
a. Terapötik: tıbbi nedenlerle son verilen gebelikler; sakat bebekler veya anne sağlığını tehlikeye sokabilecek gebeliklerdir.
b. Eelektif: kadının dileği nedeni ile son verilen gebeliklerdir.
10. Abortus Spontaneus (kendiliğinden oluşan düşüklerdir)
Bir önceki Kolay hamile kalmak için ne yapmak gerekir? başlıklı konumuzda bebek sahibi olmak, gebelik ve hamile kalmak hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: abortus çeşitleri, spontan düşük tipleri, abortus imminens olan var mı, abortuslar ppt, bebeğin kalp atışı ve şiddetli kanama
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.