->
Ayrıca plasenta zararlı birçok mikrop ve maddenin geçişini önleyen bir güvenlik filtresi işlevi de görür. Ne var ki, tam bir engel oluşturamaz. Sağlığınızı korumanız için yapmanız ayrıntılı bilgiler biraz aşağıda…
Plasenta bebeğin can damarıdır. Bol miktarda kanla beslenen plasenta göbek kordonu aracılığıyla bebeğe oksijen ve besin yanında, onu yaşamın ilk haftasında enfeksiyonlardan koruyacak antikorları da sağlar.
Gebelik döneminde sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için ilk başta kendi sağlığınızı korumanız gerekmektedir
Bazı enfeksiyonlar (örneğin AIDS ve kızamıkçık virüsleri) ve nikotin, Alkol ve diğer ilaçlar plasentadan geçer. Dolayısıyla, bebeği çevreleyen doğal ortam çok güvenli olsa da, ek bazı önlemler alarak, hatta yaşam biçiminizde bazı değişiklikler yaparak bebeğin sağlığını daha fazla koruyabilirsiniz.
Cenine kan yoluyla besin, oksijen ve onu enfeksiyonlardan koruyacak antikorları sağlayan, ayrıca zararlı birçok mikrobu ve maddeyi uzaklaştıran plasenta bebeğin can damarıdır.
SAĞLIKLI BİR BEBEK İÇİN BESLENME
Gebelikte bazı yiyeceklerden kaçınmakta yarar vardır, ancak ne özel bir diyetle beslenmeniz ne de “iki kişilik yemeniz” gerekir. Gebelikte daima öncelikle bebeğin gereksinimleri karşılanır – diyetinizde bazı eksiklikler varsa, zarar görecek olan sizsiniz; bebeğiniz hemen hemen kesinlikle bundan zarar görmez. Gebeliğin son haftalarında bile fazladan yalnızca günde 600-800 kaloriye ihtiyaç duyacaksınız.
Kutuda yer alan önerilere uyarak, olabildiğince çeşitli taze besinler tüketirseniz ve yağlı, şekerli ve tuzlu besin ve hazır yiyecek tüketiminizi azaltırsanız, siz de, bebeğiniz de gerekli besin maddelerini alabilirsiniz.
VİTAMİN VE MİNERAL DESTEĞİ
Her gebe kadının gebeliğin 12. haftasına kadar folik asit tabletleri (günde 400 mikrogram) alması gerekir. Bunun dışında, doktorunuz önermedikçe başka vitamin ya da mineral desteği kullanmayın. Kan testlerinizde kansızlık saptanırsa, doktorunuz demir almanızı önerecektir. Süt ürünleri yemeyen (vegan) bir vejetaryenseniz, ayrıca kalsiyum, D ve B12 vitaminleri almanız önerilebilir.
Bir önceki Kolay hamile kalmak için ne yapmak gerekir? başlıklı konumuzda bebek sahibi olmak, gebelik ve hamile kalmak hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.