->
Özellikle “fonksiyonel” besinler bunlar arasında çok önemli.
İlaç kullanmak yerine bilinçli beslenmeyi seçen tüketiciler için, bu tür ürünler bir kurtarıcı gibi görünüyor. Son yıllarda hormonlu sebze ve meyveler, tatsız tutsuz etler, yaşamımızın ayrılmaz bir parçası oldu.
Önümüzdeki yüzyılda değişen pek çok şey arasında beslenme alışkanlıklarımız da yer alacak. Bu yüzden bilimadamları, gıdaların besin değerini artırmak için besinlere farklı özellikler katmaya uğraşıyorlar. Sağlıklı yaşamayı sağlayan, hastalıkları tedavi eden fonksiyonel besinlere ilgi gittikçe artıyor
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik Bölümü’nden Profesör Doktor Sevinç Yücesan, fonksiyonel besinlerin neler olduğu ve yararları ile ilgili olarak bizi bilgilendirdi.
Yaşam kalitesi yükseliyor
Fonksiyonel besinler; doğal olarak içerdikleri spesifik, fizyolojik aktif bileşenleri ile kardiovasküler, kanser, diabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklardan korumada veya tedavi edip, yaşam kalitesini yükselten besinler olarak tanımlanıyor. Fonksiyonel besin olarak nitelendirilen soya fasulyesi, keten tohumu, sarmısak, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, domates, meyan kökü gibi besinler, yüksek antikarsinojik aktiviteye sahipler. Turunçgiller ise içerdikleri C vitamini, folik asit, potasyum, pektin dışında aktif fitokimyasal öğeleri içeriyorlar. Fitokimyasal öğeler de, kanser ve kardiovasküler hastalık riskini azaltıyor.
Çok yararı var
Fonksiyonel besinler ile ilgili ilk çalışmalar Japonya’da başlamış. Araştırmalar fonksiyonel besinlerin bileşiminde bulunan öğlerin bağışıklık, endoktrin, sinir, dolaşım ve sindirim sistemi gibi fizyolojik sistemler üzerine etkileri ile kardiovasküler, kanser, diabet, hipartansiyon gibi kronik hastalıkları tedavi ettiğini ortaya koyuyor.
Fonksiyonel besinler
Lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası: Bu besinler, kanser riskini azaltırlar.
Domates: Göğüs, sindirim sistemi, mesane, deri ve akciğer kanseri riskini azaltır.
Sarmısak: Kanserden korur, mide tümörünün oluşumunu engeller.
Keten tohumu: Kalp atakları ve kalp krizi riskini önler.
Meyan kökü: Tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
Balık: Kanser, kalp damar hastalıkları gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkisi olduğu gibi, büyüme ve gelişmede de etkinlik gösterir. Balık yağından izole edilen DHA kanser, serim kolestrol ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yararlıdır. Yaşa bağlı diğer hastalıkları önler
Süt ürünleri: Sütte bulunan kalsiyum, her yaş grubu için ayrı bir önem taşır. Özellikle fermente süt ürünlerinde bulunan probiyotikler ve prebiyotikler sağlık için oldukça önemli.
Bir önceki yazımız olan Kutsal armağanlar: Zeytin ve zeytinyağı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.