GESTOZ – GEBELİK TOKSİKOZLARI Faydaları

GESTOZ – GEBELİK TOKSİKOZLARI Faydaları
Başlıca belirtileri, hipertansiyon, proteinüri ve ödem olup bazen bunlara havale nöbetleri eklenir. “Preeklampsi” ve “Eklampsi” olmak üzere başlıca iki tip gebelik toksikozu vardır. naî-tasından sonra başlayıp, doğumdan sonra ortadan kalkan belirtiler “gestoz” gebelik toksikozla-rı” adını alır. Bunlar halk arasında “gebelik zehirlenmesi” olarak adlandırılır.
GESTOZ – GEBELİK TOKSİKOZLARI: Damar sistemi ve böbreklerde bazı bozukluklar sonucu ortaya çıkan ve genellikle gebeliğin 24
Kan basınçlarından küçük tansiyonun (diastolik kan basıncı-diastolik tansiyon) 90 mm/cıva ve daha fazla olmasına ve/veya büyük tansiyonun (sistolik kan basıncı-sistolik tansiyon) 140 mm/cıva ve daha fazla olmasına ve/veya küçük tansiyonun 15 mm/cıva ve/veya büyük tansiyonun 30 mm/cıva’ya yükselmesi durumlarından herhangi birine “Yüksek tansiyon” denilmektedir.
6 saat ya da daha uzun aralıkla toplanan idrarın 1 litresinde 1 gr ‘dan fazla protein bulunmasına proteinüri denilmektedir.

Hamilelik, daha önce normal tansiyonlu olan bazı kadınlarda yüksek tansiyona (Hipertansiyon) yol açabildiği gibi, hamilelik öncesinde zaten yüksek tansiyonu olan kadınların da tansiyonlarının daha fazla yükselmesine neden olabilmektedir. Sözünü ettiğimiz bu kadınlarda hamilelik sırasında yükselen tansiyonla birlikte, proteinüri ve vücutta yaygın şişme (Yaygın ödem) gelişebilmektedir. Bunlara ek olarak havale (Konvülzyon) nöbetleri de ortaya çıkabilmektedir. Hamilelerde kol ve bacakların şişmesi (ödem), fazla kilo alma ve yapılan muayenelerinde tansiyon yüksekliği ve idrarlarında albumin bulunması gibi belirtiler eklampsinin habercisi olup “preeklamp-si” adını alır. Bu belirtilere bellek kaybı ile birlikte olan havale nöbetlerinin eklenmesiyle eklampsi ortaya çıkar.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.