->
Glokom, göz içi basıncı yükselmesi yani halk arasında göz tansiyonu sorunudur ve görme sinirlerini etkilediğinden dolayı görmede zayıflık ya da görme kaybı gibi ciddi sonuçları bulunmaktadır. Bilhassa da açık açılı glokomun kronik olarak husule gelmesi, neredeyse ilk evrelerde hiç bir belirti vermeden sinsice ilerlemesine ve hastalığın ileri ki evrelerde farkına varılmasına sebep olur. Bu belirtilerden yola çıkarak glokom sorununun olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Glokomun mütenevvi çeşitleri bulunmakta, ancak en sık rastlanan çeşidi açık açılı glokomdur. Glokomun anlaşılması için birkaç belirtiler bulunur
Ancak kesin tanı için göz doktoruna muayene olmak gerekir.
Glokom belirtileri
Glokomun teşhisi, genellikle herhangi bir göz problemi nedeniyle göz doktoruna muayene olmaya giden hastalarda tesadüfen konur. Eğer sizde herhangi bir sebepten ötürü göz doktoruna gidecekseniz, gittiğiniz zaman muhakkak göz tansiyon ölçümü yaptırın. Bu sayede glokom ilerlemeden teşhis edilir ve tedavisi yapılır.
Bazı hastalarda akut glokom krizi husule gelir. Bu kriz göz basıncının aniden yükselmesine sebep olduğundan şiddetli göz ağrısı, gözün birdenbire kıpkırmızı olması, bulantı ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkartır. Glokom teşhisi için uzman hekimler öncelikle göz içi basıncını ölçerler. Göz içi basıncı normalde 10-20 mm’dir. Eğer 20 mm’nin üzerinde bir değere rastlanırsa, bu değerle birlikte göz siniri tahribatı ve görme alanının durumu iyi değilse glokom teşhisi kesin olarak konur. Bu üç bulgu göz içi basıncı, göz siniri tahribatı ve görme alanı, istenildiği gibi çıkmazsa kesin olarak glokomdan söz edilebilir.
Bir önceki Glokom nasıl tedavi edilir? başlıklı konumuzda glokom ameliyatı, glokom tedavisi ve glokomun tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: cocuklarda glokom nasilanlasilir, glokom hastalogi nasil anlasilir, göz kontrolü, gözde glokom nasıl anlaşılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.