Göz Migrenine Dikkat !

Göz Migrenine Dikkat !
Akbaba,  çok bilinen bir  hastalık olan migrenin iki çeşidinin olduğunu ve en sık görüleninin klasik  tipinde, tek taraflı zonklayıcı bir baş ağrısının yaşandığını ifade ederek,  auralı migren denilen ikinci çeşidinde ise geçici görme bozuklukları, cisimlerin  etrafında kırılmalar, yansımalar ve ışık saçılmalarının oluştuğunu anlattı.

Her beş kadından ve her on erkekten birinin hayatının bir döneminde  migren atağı geçirdiğine de işaret eden Prof. Müslime Akbaba, gözün sinir hücresini besleyen  damarlardaki geçici spazmın, göz migrenine neden olduğunu belirterek, “Göz  migreni geçici görme kaybına neden olabilir fakat bazı kalıcı görme kaybına neden olan göz hastalıkları, göz migreniyle karıştırılabilir.  Böyle bir atak geçiren kişinin bir göz hekimi tarafından muayene edilmesi gereklidir” dedi.

Prof. Dr. Migrenle gözmigreni arasındaki farkları biliyor musunuz? Göz  migreni geçici görme kaybına neden olabilir.

Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr
Dr. Akbaba, migrene hormonal  değişiklikler, bazı yiyecekler ve ilaçlar ile uzun süreli aç ve uykusuz kalma  gibi durumların neden olduğunu anımsattı.

“Bir de göz migreni var. Göz migrenine gözün sinir hücrelerini besleyen  damarlardaki geçici spazm neden oluyor” diyen Prof. Dr. Akbaba, göz migreninin  de çeşitli türlerinin var olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Akbaba, “Bir tanesi, tek taraflı görme bozukluğu ve baş  ağrısıyla birlikte olan migren, bir diğeri ise her iki gözde ışık saçılmaları,  yansımalar, kırık ve dalgalı görmeler, görme alanında kayıplar, görme alanındaki  kör noktanın büyümesi ve hareketlenmesi gibi görülen göz migreni vardır ama bunda  baş ağrısı olmaz” diye konuştu.

Göz Migreni İle Migrenin Farkları

Göz migreninin normal migrenden farklarına da işaret eden Prof. Dr.  Akbaba, “Göz migreninin, normal migrenden farkı, daha kısa sürmesidir. Birkaç  dakika ile yarım saat içinde biter. Ama bir anda kişinin görmesinde bir bozukluk  olması, iyi görememesi, kişiyi aşırı biçimde tedirginliğe sevk eder. Zararsız bir urumdur. Kişiler Ne yapalım?   deyinceye kadar da geçer. Göz migreni geçici görme kaybına neden olabilir fakat bazı kalıcı görme kaybına neden olan göz  hastalıkları göz migreniyle karışabilir. Böyle bir atak geçiren kişinin bir göz  hekimi tarafından muayene edilmesi gereklidir” dedi.

Göz migreninin kısa süreli olduğunda kendiliğinden geçtiğini de dile  getiren Prof. Dr. Akbaba, göz migrenini tetikleyenlerin de normal migrenin  benzeri olduğunu söyledi.

Göz migreninin çok fazla tekrarlamadığına da dikkati çeken Prof. Dr.  Akbaba, nadiren de olsa tekrarlayabildiğini ve böyle durumlarda da atakları  azaltmak için migren önleyici ilaçların kullanılması gerektiğini kaydetti.

Göz migreninin de normal migrende olduğu gibi kadınlarda daha fazla  görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Akbaba, göz migreni tanısının da genelde  hastaların anlattıkları hikayeden konulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Akbaba, kişilerin, eğer göz migreni atağı geçirdiklerini  düşünüyorlarsa geçici görme kaybına neden olduğu için fazla telaşlanmamaları  gerektiğini, bunun geçici bir durum olduğunu ancak eğer araba kullanmak gibi  aktivitelere atak süresince ara vermeleri gerektiğini anlattı.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.