->
Osman Erganiş, grip virüslerinin önemli bir kısmının İnfluenza A virüsleri olduğunu söyledi.
Ölmeye başlayan yaban koyunları ve bir bakteri nedeniyle koşmakta zorlanan yarış atları için TÜBİTAK’ın desteğiyle Türkiye’de ilk kez aşı üreten Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Erganiş, geçen yıllarda olduğu gibi kuş gribi ve domuz gribi virüslerinin dışında atlarda ve deniz hayvanlarında da (balinalar, foklar) influenza virüsleri bulunduğunu belirtti.
Bilim adamları, 60 yaşından büyükler, çocuklar, kalp ve akciğer hastaları ve geçen yıllarda sık gribe yakalananlar başta olmak üzere hemen herkesin, eylül ayı sonuna kadar grip aşısı olabileceğini belirtiyor. Dr
Yabani kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunan ülkemizde kuş gribi görülme olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Erganiş, şunları kaydetti:
”Bu yüzden sezonal/rutin grip aşıları formülasyonu içerisinde kuş kaynaklı influenza virüsleri genellikle bulunmaktadır. Pandemik (geçen yıl görülen domuz gribi gibi) grip virusu, bu yılki aşıya girdi.
Kış ayları grip virüslerinin yayılması bakımından olduğu kadar solunum sistemi duyarlı (kronik broşitisli yaşlılarda ve çocuklarda) kişilerde daha ağır seyrettiğinden ölümlere yol açmaktadır. Diğer insanlar daha dirençli olsalar da virüsün saçılmasında rol oynamaktadırlar. Bu sebeple, kış yaklaşırken özellikle çocukların, yaşlıların ve geçen yıllarda sık gribe yakalananların şimdiden aşılanarak tedbir almaları gerekir.”
Soğuklar atkili olmadan aşılanın
Selçuk Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Bülent Baysal ise grip aşısının kış aylarında gripten korunmak için faydalı olduğunu, 60 yaşından büyükler, kalp ve akciğer hastaları öncelikli olmak üzere hemen herkesin, eylül ayı sonuna kadar grip aşısı olabileceğini söyledi.
Her enfeksiyon hastalığında olduğu gibi gribin de havaların soğumaya başlamasıyla insanlarda daha etkili hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Baysal, ”Biz özellikle yaşlılara ve kronik hastalığı olan kişilere, kış aylarını sorunsuz bir şekilde geçirmeleri için grip aşısını tavsiye ediyoruz. Eylül ayı sonuna kadar yapılan aşılar, soğuklar iyice etkisini artırmadan vücudun grip virüslerine karşı bağışıklığını büyük ölçüde sağlar” diye konuştu.
Bir önceki Uyku düzeninin cinsellik üzerine etkileri başlıklı konumuzda cinsel sorunlar, uyku apnesi ve uyku apnesi nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: grip aşılarının kimlere nasıl ve ne zaman vurulur, grip aşısı kimlere nasıl ve ne zaman vurulur, grip aşıları kimlere nasıl ve ne zaman vurulur, grip aşısı ne zaman vurulur, grip aşısı kimlere nasıl ve ne zaman vurulur?
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.