->
Bazi kişilerde, özellikle 65 yaşin ustunde olanlarda zaturree gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp hastalarinda ölume neden olabilir.
Belirtileri:
Grip ateş, titreme, kaslarda agri, agizda ve bogazda kuruluk, baş agrisi, öksuruk ve yataktan kalkamayacak derecede bitkinlik ve uyuma hissi ile kendini gösterebilir. Hastalarin öksurup aksirmasindan havaya mikroplu su damlaciklari dagilir ve bunlar diger kişilere solunum yoluyla geçer. Ancak grip, nezleden daha yaygindir. Grip mi yoksa nezle mi oldugunuzu nasil anlarsiniz ? iki hastalik arasindaki farklar ve korunma yollari aşagida belirtilmiştir:
Grip:
Grip ve nezle ayni yollardan kişiden kişiye geçer
Bazi kişilerde kusma görulebilir. Genellikle 7-10 gun surer.
Korunma Yollari:
Grip bir çogumuzu ciddi olarak etkilemese bile bazi kişiler için hastalik tehlikelidir ve bu kişilerin her yil gribe karşi aşi olmalari gerekir. Bunlar arasinda: – 65 yaşin uzerinde olan kişiler – Astim dahil kronik akciger hastalari – Kalp ve böbrek hastalari ve – Bagişiklik sistemini zayiflatan ilaçlari kullanan hastalari sayabiliriz. Her zaman kendinizi saglikli hissetseniz bile eger risk grubu içinde iseniz, doktorunuzdan size aşi yapmasini rica etmelisiniz. Aşi, size grip mevsimi başlamadan önce bagişiklik sisteminizi takviye etmeniz için olanak verecektir. Grip aşisi, yaşli kişilerle veya bagişiklik sistemi zayiflamiş kişilerle ilgilenen saglik görevlileri için de tavsiye edilir. Grip aşisi, gebe kadinlar ve yumurtaya alerjisi olan kişiler için uygun degildir. Gribi önlemenin diger yolari arasinda gripli kişilerden uzak durmak, öksurenlerin ve aksiranlarin bulundugu kalabalik yerlere gitmemek ve bulunmamaktir. Bazen mikroplar vucudumuza ellerimizden geçtiginden, ellerimizi sik sik yikamak faydali olabilir. Olabildiginiz kadar saglikli olmaya çalişin, sigara içmeyin (sigara içenler nezle ve gribe daha çok yakalanirlar), yeterince dinlenin ve bol bol sebze meyve yiyin.
Grip Olunca:
Ateşiniz normal duzeyine inip bu seviyede yaklaşik 48 saat kalincaya kadar yataktan çikmayin. Yatak istirahati vucudunuzun virusle savaşmasina yardimci olur. Bol bol sivi şeyler için. Ateş için aspirin veya parol gibi ilaçlar kullanilabilir, ancak çocuklarda aspirin kullanmayin. Belirtiler kötuleşirse, (örnegin nefes almakta guçluk, öksururken sarimsi veya yeşilimsi balgam, şiddetli baş agrisi, aşiri su kaybi gibi) veya riskli grupta iseniz mutlaka doktora gidin.
Nezle
cocuklar yilda ortalama 10 defa, buyukler ise 2-3 defa nezleye yakalanirlar. Hastaligin en kötu belirtileri 2-3 gun surer. Belirtiler arasinda hafif ateş, baş agrisi, burun akmasi ve aksirma sayilabilir. onlem ve tedavi gripte oldugu gibidir. Ancak nezlenin aşisi yoktur ve genelde hastalara yatak istirahati gerekmez. Gripte oldugu gibi, nezleye tutuldugunuz zaman da başkalarindan uzak kalarak hastaligin onlara bulaşmasini engellemelisiniz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.