Güneş yanığı nedir nasıl tedavi edilir

Güneş yanığı nedir nasıl tedavi edilir

 
Özellikle de güneşten yayılan ultraviole radyasyon nedeniyle oluşur. Uzun süre güneş altında kalmaktan ve güneşin zararlı ışınları maruz kalma sonucunda oluşan güneş yanıkları, deride kızarıklık ve şişlik ile seyreden bir cilt sorunudur.
Yaz mevsiminin en olumsuz etkilerinden biri de güneş yanıklarıdır arkadaşlarım. Bu sorunlara önlem için, kesinlikle sizlere cilt tipinize uygun ve kaliteli bir güneş kremi kullanmanızı öneriyor ve güneş kremi kullanmadan asla dışarı çıkmamanız gerektiğininde altını çizerek, güneş yanıkları hakkında sizlere a’dan z’ye bilmeniz gereekn tüm bilgileri aktarıyoruz arkadaşlarım. Güneş yanıkları solaryum ( yapay ultraviole ışık kaynağı ) ışığına maruz kalma sonucunda da gelişebilir

Güneş yanığında deride hücresel düzeyde mikroskopik değişiklikler olur. Deride ultraviyole ışığı tarafından tetiklenen güneş yanığı hücreleri oluşur ve Langerhans ve mast hücrelerinin sayısı azalır ki, bu hücreler vücudun bağışıklık sisteminin temel parçasıdır.
Güneş yanığına ne sebep olur?
Işık, elektromagnetik spektrumu açısından ultraviyole ( < 400nm ), görünür ( 400 -760nm ) ve infrared ( > 760nm ) olarak ayrılır. Ultraviyole ışık ise 3 spektruma ayrılır:
Ultraviole A ( UV-A ) = 320 – 400nm
Ultraviole B ( UV-B ) = 290 – 320nm
Ultraviole C ( UV-C ) = < 290nm
UV-C radyasyon atmosferin dış tabakası tarafından filtre edildiğinden, insan derisi için bir problem oluşturmaz. UV-A and UV-B radyasyon güneş yanığının temel nedenidir. Her iki dalga boyu da güneş yanığına neden olabilmesine rağmen, deri her iki dalga boyundaki ışığa farklı yanıt verir.
UVA ve UVB ışığına derinin verdiği yanıtlar:
UV-A: UV-B den daha az kuvvetli olmasına rağmen, yeryüzüne daha fazla ulaşır. Derinin orta tabakası olan dermis ve deri altı yağ dokusuna kadar emilebildiği için derinin yeni hücrelerinin üretildiği alana zarar verir. Uzun süreli UV-A ışığına maruz kalmak dermiste hasara yol açarak cilt yaşlanmasına neden olur.
UV-B: Ciltte kızarıklık oluşturma potansiyeli daha fazladır. % 90′ ı derinin üst tabakası olan epidermis tarafından emilir. Deride yanık yapma olasılığı daha yüksektir. Epidermisten salınan çeşitli maddeler, deride güneş yanığının ilk belirtisi olan kızarıklık ve şişliğe neden olur. Tekrarlayan yanıklar, epidermiste yaşlanma belirtilerini ortaya çıkarır.
Kimler güneş yanığı açısından risk taşırlar?
Deri, cildin renk tonuna, güneş maruz kaldığında oluşan yanık derecesine ve bronzlaşma eğilimine göre 6 tipe ayrılır. Cilt tipleri için tıklayınız.

En çok yanık riski taşıyan deri tipi “fototip I” dir. Güneş yanığı riskini arttıran diğer faktörler aşağıda sıralanmıştır:
Ekvatora daha yakın olan bölgelerde,
Yüksek rakımlı yerlerde,
10:00 – 14:00 arasındaki saatlerde,
Açık, bulutsuz havalarda,
Çevredeki yansımanın arttığı karlı veya buzlu ortamlarda, güneş altında uzun süre kalınırsa risk artar.
Güneş yanığının belirtileri nelerdir?
Güneş yanığının belirtileri, cilt tipine ve UV radyasyona maruz kalınan süreye göre değişir. Beyaz tenli kişilerde, gün ortasında 15 dakika süre ile güneşe maruz kalmak, güneş yanığına neden olurken; esmer tenli kişiler güneş ışığını saatlerce tolere edebilirler.
Genellikle güneş yanığının belirtileri 2 – 6 saatte ortaya çıkar. Kızarıklık şişlik, tahriş, deride sıcaklık hissi, ağrı, şiddetli durumlarda su toplamaları , halsizlik ve ateş gelişebilir. 4 – 7 gün sonra ise deri soyulur. Şiddetli olgularda 2. derece yanık, su kaybı, ikincil enfeksiyon, şok ve hatta ölüm bile gelişebilir.
Güneş yanığının tedavisi nasıl yapılır?
Güneş yanığının tedavisinde hastanın rahatsızlıklarının giderilmesi ilk hedeftir. Çeşitli ağrı kesiciler, soğuk banyo, aloe vera içeren losyon ve nemlendiricilerin kullanımı faydalıdır.
Bununla birlikte güneş yanığının tedavisinden çok güneş yanığından korunmak önemlidir. Güneşten korunma güneş yanıklarını engellerken UV’ nin diğer hasarlarından da cildi korur. Özellikle 10:00 – 16:00 saatleri arasında güneş altında kalınmamalıdır. Koruyucu kıyafetler giyilmeli, geniş şapkalar takılmalıdır. Düzenli olarak güneşten koruyucu faktörü SPF 30 ve üzeri olan güneşten koruyucu kozmetikler kullanılmalıdır.
Ama tüm bunlara rağmen eğer güneş yanığı gelişirse, yanığın şiddetini azaltmak amaçlı, aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
Doktor önerisi ile aspirin veya antiinflamatuar ilaçlar alınabilir.
Yanık olan alanlara doktor önerisi ile günde iki kez kortizonlu kremler uygulanabilir.
Güneş yanığının uzun süreli etkileri nelerdir?
Güneş veya solaryuma aşırı maruz kalmanın cilt kanseri ve cilt kanseri öncesi oluşumlara, erken yaşlanma ve cilt kırışıklıkları, güneş lekeleri ve çillere neden olduğu çok net bir şekilde bilinmektedir. Bir kez geçirilen su toplaması ile oluşan 2. derece güneş yanığı; hayat boyu cilt kanseri gelişim riskini iki katına çıkartmaktadır.
Bir önceki Behçet Hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir ve dahası başlıklı konumuzda behçet hastalığı belirtileri, behçet hastalığı nedir ve behçet hastalığı tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: gece yanigiı nedir, solaryum kızarıklığı nasıl geçer, solaryum yanığına ne iyi gelir, gece yanigiı nasıl geçer, güneş yanık

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.