->
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yer alan çalışma da 23 farenin kafeslerine egzersiz çemberi konuldu, diğer 23 fareye ise herhangi bir egzersiz uygulanmadı. Daha güçlü bir hafızaya mı sahip olmak istiyorsunuz? O zaman eşofmanlarınızı ve spor ayakkabılarınızı giyinin, zihnimizi kuvvetlendirecek bedensel egzersize başlıyoruz.
Aslında egzersizin vücuttaki kan akımını hızlandırdığı bilinen bir şey; ancak araştırmacılar egzersizin beyinde özellikle hafıza ile ilgili bölüme son derece fazla kan gitmesine neden olduğunu tespit ettiler. Dört hafta sonra hayvanların beyinleri incelendi.
Egzersiz yapan farelerde hafızayla ilgili bölgedeki kan akımının çok daha fazla ve yeni hücre oluşumunun daha belirgin olduğunu gösterdiler. Dahası bunun için sürekli ve düzenli egzersiz yapan kişiler olmak gerekmediği, son derece az egzersiz yapanların da spor yaptıklarında hafıza ile ilgili bölümün diğer bölgelere göre daha çok kanlandığını tespit ettiler.
Düşük egzersiz kapasitesine sahip formsuz kişilere üç ay süresince egzersiz yaptırıldığında tüm deneklerin hafızayla ilgili beyin bölgelerinde kanlanma artışı olduğu ve dahası hafıza testlerinde daha başarılı oldukları saptandı.
Belki de çalışmanın en çarpıcı yönlerinden birisi insanlarda değil deney farelerinde yürütülen kısmı: deney farelerine iki hafta egzersiz yaptırıldığında yukarıda bahsedilen beyin bölgesinde yeni beyin hücrelerinin ortaya çıktığı gözlendi. Iki haftanın sonunda araştırmacılar farelerin beyinlerindeki hafıza ilgili bölüme, hücresel oluşumları saptamak amacıyla bir boya uyguladılar
Hareketsiz farelerde ise ne kanlanma miktarında artış ne de yeni hücre oluşumu gözlendi.
Bu çalışmadan cesaret alan araştımacılar, benzeri bir çalışmayı son derece az egzersiz yapan11 gönüllü insan üzerinde yaptılar (21-45 yaş). Öncesinde hafıza testi ve aerobik kapasite testi yapıldı, MR görüntüleri çekildi. Daha sonra denekler 3 ay süresince haftada 4 gün birer saat Columbia Universitesi fitness centerda egzersiz yaptılar.
Uygulanan Egzersizler:
– 5 dakika ısınma (düşük aktivitede pedal çevirme, hafif koşu gibi)
– 5 dakika germe egzersizleri
– 40 dakika aerobik egzersiz (pedal çevirme, koşu bandında koşma, merdiven inip çıkma gibi),
– 10 dakika dinlenme ve germe egzersizleri
Üç aya sonunda aerobik kapasite testi, hafıza testi ve MR görüntüleme tekrarlandı. Sonuçta hafızayla ilişkili bölgeye kan akımında artış, hafıza testlerinde başarı artışı ve aerobik aktivitede artış saptandı.
Bundan sonraki aşama hangi egzersizlerin hafızaya daha faydalı olacağını saptamak olmalı!
Ilgilenenler için araştırmaya ait bilgiler ve özeti aşağıda sunulmuştur:
An in vivo correlate of exercise-induced neurogenesis in the adult dentate gyrus.
Pereira AC, Huddleston DE, Brickman AM, Sosunov AA, Hen R, McKhann GM, Sloan R, Gage FH, Brown TR, Small SA.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Mar 27;104(13):5638-43.
With continued debate over the functional significance of adult neurogenesis, identifying an in vivo correlate of neurogenesis has become an important goal. Here we rely on the coupling between neurogenesis and angiogenesis and test whether MRI measurements of cerebral blood volume (CBV) provide an imaging correlate of neurogenesis. First, we used an MRI approach to generate CBV maps over time in the hippocampal formation of exercising mice. Among all hippocampal subregions, exercise was found to have a primary effect on dentate gyrus CBV, the only subregion that supports adult neurogenesis. Moreover, exercise-induced increases in dentate gyrus CBV were found to correlate with postmortem measurements of neurogenesis. Second, using similar MRI technologies, we generated CBV maps over time in the hippocampal formation of exercising humans. As in mice, exercise was found to have a primary effect on dentate gyrus CBV, and the CBV changes were found to selectively correlate with cardiopulmonary and cognitive function. Taken together, these findings show that dentate gyrus CBV provides an imaging correlate of exercise-induced neurogenesis and that exercise differentially targets the dentate gyrus, a hippocampal subregion important for memory and implicated in cognitive aging.
*The Taub Institute for Research on Alzheimer s Disease and the Aging Brain, Departments of Neurology, Neurosurgery, Psychiatry, and Radiology, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York, NY 10032.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.