->
Anne sütünün bebeğin sağlıklı gelişimi açısından hayati önem taşıdığını ifade eden Dr.
Uzmanlar, anne sütünün bebeğe sevgi aktarımının en güzel yolu olduğunu belirterek, bebeklerin dünyanın en mükemmel besini olan anne sütünden bebeklerin mahrum edilmemesi gerektiğini söylüyor. Hastalıklardan koruyucu anitkorları sayesinde, orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, ishal, gaz ağrıları vb. Anne sütü; en doğal, en taze, en ekonomik besindir. Yasemin Akarlar, “Anne sütü bebeğiniz için yeri doldurulamaz bir dünya harikasıdır
hastalıklara karşı direnç kazandırır” dedi.
Emzirmenin sevgi aktarmanın en mükemmel yolu olduğunu belirten Uzm. Dr. Akarlar, “Annenin bebeğinin sesini duymasınin, bebeğine sevgiyle dokunuşunun, bebeğin görüntüsünün, bebeğine karşı sevgi dolu düşüncelerinin süt yapımını artırdığı kanıtlanmıştır” şekline konuştu.
“Anne adayları Ramazan’da oruç tutmamalı”
Yaklaşan Ramazan ayında yeni doğum yapacak anne adaylarının oruç tutması konusuna da değinen Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Akarlar şöyle konuştu:
“Gebeliğin ilk 4 ayında ve son 3 ayında anne ve bebeğin sağlığı için oruç tutulmaması daha uygundur. 4. aydan sonra anne ek gıdalarla beslenebiliyorsa mutlak suretle sahur yemeği yemek koşuluyla oruç tutabilir.”
“Doğru beslenme, anne sütünün miktar ve kalitesini artırır”
Annenin hem kendi bedeni için hem de sütünün kalite ve miktarı açısından doğru ve dikkatli beslenmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yasemin Akarlar, “Anne adayları bu dönemde bol bol tatlı sıvılar tüketmelidir. Emziren annelerin ise yaz günlerinde 3-4 litre sıvı almalarını öneriyoruz. Ayrıca annenin kemik ve diş sağlığı açısından günlük 2 su bardağı süt ya da 2 kase yoğurt tüketmesi gerekmektedir” dedi.
Uzm. Dr. Yasemin Akarlar; kırmızı et, hurma, tahin helvası, tahinli pekmez, boza ve incir gibi gıdaları tüketen annelerde süt miktarının ve kalitesinin artacağının altını çizdi.
Süt miktarını artırmak isteyen annelerin alması gereken bazı önlemler olduğunu da belirten Akarlar, “Doğumdan sonra en kısa sürede bebek emzirilmeli, bebek doğru pozisyonda memeye yerleştirilmeli, geceleri de emzirilmeye devam edilmeli. Anne de yeterli ve dengeli beslenmeli. Bol sulu gıda tüketilmeli, özellikle biberon veya yalancı emzik kullanılmamalıdır” diye konuştu.
Dr. Akarlar, emziren annelerin bebeğin gazı açısından tüketmemesi gereken gıdaları ise, “Tüm kuru bakliyatlar (nohut, mercimek, fasulye), bezelye, havuç, lahana, turşu, acı, ekşi, aşırı baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı yiyecekler” olarak sıraladı.
“Emziren anneler mutlu ve sağlıklıdır”
Emziren annelerin ruhsal ve fiziksel açıdan daha güzel ve sağlıklı bireyler olduğunu dile getiren Akarlar, “Bebeği ile daha sağlıklı psikolojik ve duygusal bağ kurması sebebiyle lohusalık depresyonu görülme oranı çok daha azdır. Ayrıca her emzirme ile rahim kasılmaları sayesinde kanamada azalma, rahmin ve dolayısıyla karnın küçülmesi sağlanır. Bu sayede anneler fiziksel yıpranmaya uğramaz” diye konuştu.
Doğru emzirmenin önemine vurgu yapan Akarlar, “Doğru emzirme, anne dik pozisyonda oturmuş, bebeğini iyice kavramış ve kendine yaklaştırmış, hem bebeğin hem annenin rahat edebileceği pozisyonda olmalıdır. Emzirmeden önce eller mutlaka yıkanmalı, bebek burnundan rahat nefes alabilmelidir. Ayrıca beslenme süresi de 15-20 dakika arasında olmalıdır” açıklamasını yaptı.
Bir önceki Kolay hamile kalmak için ne yapmak gerekir? başlıklı konumuzda bebek sahibi olmak, gebelik ve hamile kalmak hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.