->
Yapılan araştırmalar, Türk halkının bir hastanın nasıl ziyaret edileceğini ve bu ziyaretin hasta üzerinde nasıl etkiler bırakabileceğini bilmediğini ortaya çıkardı. Hasta ziyaretlerini çok yakını olan 1-2 kişi yapmalı ve ziyaret en fazla 5-10 dakika sürmelidir.
Süre 5-10 dakikayı geçmemeli
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekimi, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.
Uzmanlara göre, aksırığı, öksürüğü, ateşi ve nezlesi olanların, mikroplara karşı savunma mekanizmaları oldukça zayıflayan hastaları ziyaret etmemesi gerekiyor. Nazik bir düşünceyle gerçekleştirdiğiniz hasta ziyaretini eziyete dönüştürmemek için hasta ziyareti kurallarını bilmek gerekiyor
Dr. Mehmet Doğanay, Türk toplumunda “Bir hasta hastaneye yattığı zaman mutlaka ziyaret edilmelidir” diye düşünüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Mehmet Doğanay, “Türkiye’deki bütün hastaneleri gezerseniz, bir hastanın başında 8-10 ziyaretçi olduğunu görürsünüz. Bizim bu kültürü değiştirmemiz gerekiyor. Bir hasta hastaneye yattığı zaman, çok yakını olan 1-2 kişi, en fazla 5-10 dakika ziyaret etmelidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Doğanay, hastaların mikroplara karşı savunma mekanizmalarının oldukça zayıfladığına söyleyerek, şunları anlattı:
“Hastalar, dışarıdan kolayca enfeksiyon alabilirler. Özellikle aksırıkla, öksürükle seyreden hastalıkların yaygın olduğu bir dönemdeyiz. Boğaz ağrısı ve öksürükle seyreden nezle gibi birtakım hastalıklar, yaygın olarak görülüyor. Bu enfeksiyonlar, etrafa öksürük ve aksırıkla bulaşır. Öksürüğü, aksırığı, ateşi olan insanlar, hasta ziyareti yapmamalıdır.”
Ziyaretçi de enfeksiyon riski altında
Ziyaretçilerin hastanede hiçbir yere dokunmaması, hastaneye gelmeden ve hastaneden ayrılırken ellerini mutlaka yıkaması gerekir. Enfeksiyonlar, ziyaretçiden hastaya bulaşabileceği gibi, hastadan ziyaretçiye de bulaşabilir.
Dirençli mikroorganizmalar, hastada kolonizedir. Uç florasında bulunur. Mesela bunlardan biri, antibiyotiğe dirençli hastane mikroorganizması olan MRSA’dır. Eski Bakan Veysel Atasoy, bu mikroorganizma nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Toplum kaynaklı bir enfeksiyon etkeni değildir ama, yavaşça toplumda görülmeye başlandı. Toplum aracılığıyla da hastaneye geri dönüyor.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: hastenede ystan hasta ziyareti nasil olur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.