Hastalık hastası olmak

Hastalık hastası olmak

Kişinin hastalıklara karşı duyduğu korku hastalık hastası olması sebeplerinden biridir. Hastalıklara karşı olan bu korku kişide bazı hormonların salgılanmasına neden olur. Korku ve kaygı anında kortizol ve adrenalin kan dolaşımına salınarak kalp atışlarını hızlandırır. Bu durumda hızlı hızlı nefes alıp verme, sindirim sisteminde azalma ve bedensel belirtiler ortaya çıkar. Herhangi ufak bir fiziksel olayı çok büyüterek kötü bir şey olmuş gibi korkar

 

 
Hastalık Hastası Nedenleri


Ailede olan bu sorun çocuklara da yansır. Çocuklar büyüklerinden gördükleri bu durumu taklit ederler. Bir süre sonra çocukta ailesi gibi ufacık bir sorunu büyütmeye başlar ve aynı belirtiler çocuklarda da görülür. Bu hastalığın bir diğer nedeni de öfkedir. Bastırılmış öfkeler çoğu zaman kişide bu soruna yol açmaktadır. Çünkü başkasına duymuş olduğunuz öfkeyi içinize attığınız zaman bilinçaltına yerleşir ve bilinçaltı yer değiştirme mekanizması ile siz fark etmeden bunu bedeninize yöneltir. Bu psikolojik bir durumdur. Aynı zamanda çocuk yaşta yaşanan sorunlarda bireyleri büyüdüklerinde hastalık hastası olmaya yöneltir. Çocukluk dönemindeki kötü muameleler, ayrı olan ailelerin çocukları ve ihmal edildiğini düşünen çocukta sinir sisteminde çökme meydana gelir. Sinir sistemindeki bu değişiklik hastalık hastası olma nedenlerinden biridir.
 
Hastalık Hastası Belirtileri



Kişi sanki tedavisi mümkün olmayan bir hastalığa yakalanacakmış gibi korku ve endişe doludur. Doktorlar bireyin iyi olduğunu söylese de ortaya çıkan bedensel sorunları kendi kafasına göre kötüye yorumlar ve doktorun hiçbir şey anlamadığını ima eder. Bu nedenle sürekli başka doktorlara gitme hissi duyarlar.  Çevresindeki insanları sürekli arayarak şikayetlerinden bahseder ve bir şeyi olup olmadığını sorar. Bunu inanana kadar tekrarlar.
Kişinin tüm dikkati bedenindedir. Sürekli kendini dinler ve kendi kendini muyane eder. Sorunları ile ilgili sürekli araştırma yapar. Bazı hastalık hastalarında da tedavinin durumunu daha kötüye götüreceği düşüncesi vardır. Bu nedenle yapması gerekenleri ihmal eder ve bunlardan kaçınır.
 
Hastalık Hastası Tedavisi


Hastalık hastası tedavisi için hekim-hasta ilişkisi iyi olmalıdır. Kişi hekimine inanmalı ve güvenmelidir. Hastalık hastası kişilerin tedavisinde en önemli etken durumunu kabul etmesidir. Bazı tıbbi tetkikler yapılır ve hastanın hikayesi incelenir. Hekim tarafından verilen kaygı ve korkuyu azaltacak ilaçlar kullanılmalı ve psikolojik yardım alınmalıdır. Psikolojik bir sorunu olmadıklarını iddia eden hastalık hastaları genelde psikiyatrise gitmeyi reddederler bu durum aile tarafından kabul ettirilmelidir.
Kişinin bedenini inceleyip kendini dinlemesini önlemek için uğraşacakları bir şeyleri olmalıdır. Uzmanlar bu konuda günlük tutmayı öneriyorlar. Belirtilerin ortaya çıkması, şiddetlenmesi ve kaygı arasındaki bağ daha iyi anlaşılacaktır. Bu şekilde kişi korkularını ve endişelerini daha iyi anlayacak hastalık hastası olduğunu kabul etmesi kolaylaşacaktır. Nefes teknikleri, hayal kurma, şimdiki zamanı düşünme gibi terapi teknikleri uygulanmalıdır.
Hastalık hastası olan kişinin ailesi ve çevresindekiler onun durumları abartmasından bıkıp usanabilir ve yalan söylediğini düşünebilirler. Ama hastalık hastası olanların endişeleri gerçektir ve asla yalan söylemezler. Onların korkularını anlamalı ve tedavi şansını arttırmaya yardımcı olmalısınız..
Bir önceki Alzheimer hastalığı belirtileri başlıklı konumuzda Alzheimer belirtileri, alzheimer belirtileri nedir ve alzheimer belirtileri nelerdir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Hastalk hastas, hastalık hastası olmaktan nasıl kurtulurum, çocuklarda sinir sistemi çökmesi, Hastalık hastaları ne yapmalı, sağlık hastalık dini hikayeler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.