->
Çocuklukta okulda yaptırılanlardan kaçanlar mı dersiniz, yetişkin olunca bu korkusunu yenemeyenler mi ararsınız hepsi aramızda mevcut…
Bebeklikten itibaren şüphesiz ki sağlığımız için çok önemli yer teşkil ediyor. Her ne kadar korksak da aşılar, hepimizin yaşama sağlıklı başlamasını, hayatımızın sağlıklı bir biçimde sürmesini sağlıyorlar.
Doğumumuzdan erişkinliğimize kadar her dönem hepimizin karşısına çıkıyor. Hatta öyle bir hâl alıyor ki pek çoğumuz, bir hekime gitmekten bu yüzden korkuyoruz. Peki, hangi hastalık için aşı yaptırmak gerekiyor? Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr
Hasan Eraydın bizi bu konuda aydınlattı.
Aşıların iki tür olduğunu belirten Dr. Eraydın bunların bebeklik döneminde ve erişkinlik döneminde yapıldığını söyledi. Bebeklik döneminde yapılan aşıların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, verem, Hepatit B, zatürre için olduğunu sıralayan Dr. Eraydın, “Su çiçeği hastalığı için yapılan aşı isteğe bağlı olarak uygulanır. Bu aşılar birer ay, bir buçuk yaşına kadar ve okul çağına kadar belirli dozlarla yapılır” dedi.
Dr. Eraydın, erişkinlerin de olması gereken aşıların bulunduğunu kaydetti ve onları da şöyle sıraladı…
Erişkinlere lüzum halinde ya da risk gruplarına göre aşılar yapılıyor.
Tetanoz: Geçmişte kişinin bu hastalık için aşılanması normalse 10 yılda bir yapmak yeterli
Difteri aşısı yapılabiliyor
Kızamık ve kızamıkçık için gerekli görüldüğünde bir veya iki doz aşı yapılabiliyor
Hepatit B: Yetişkinlere belirli aralıklarla üç doz halinde yapılıyor
Hepatit A: 2 doz şeklinde yapılmalıdır.
Menenjit aşıları: Hacca ya da umreye gidecekler için veya daha farklı riskli bölgelere gidecekler için uygulanıyor. Risk gruplarına yapılıyor
Hepatit C: Bu hastalık için şu anda rutin olarak bir uygulama yok. Yılda bir doz her yetişkinin mevsimsel grip aşısı olması gerekiyor. Özellikle de kalp, akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanların da yaptırması gerekiyor.
Zatürre: Bu hastalıklar için de bir veya iki doz erişkinlere uygulanıyor.
Erişkin aşılama takvimi içinde aşı içinde eksik aşılar tamamlanıyor. Hiç aşısı olmayan bireylere mutlaka aşı yapılması gerekiyor.
Erkeklerin askerlik öncesinde aşıları eksikse, askerden önce bütün eksik aşıları tamamlanıyor
Genellikle hekimler erkeklere hangi aşıyı olup olmadığını soruyor; ona göre uygulama yapıyor
Rahim ağzı kanseri aşısı ne zaman olunuyor?
Uzmanlar, HPV (Rahim ağzı kanseri aşısı) için son dönemlerde tartışılan bir aşı türü olduğunu söylüyor. Ancak bu aşının rutin olarak kullanımı yok. Etkinliği açısından tartışmaları devam ediyor.
Bebeklerde aşılar nasıl oluyor?
Dünya üzerinde farklı bölgelerde çok sayıda değişik enfeksiyonla karşılaşabilirsiniz. Bunlar çoğu zaman uzun ve güç tedaviler gerektiren hastalıklara yol açabilir, hatta ölümle sonuçlanabilir. Bunun için uygulanan bazı aşılar Sarıhumma Aşısı ve Meningokoksik Menenjit Aşısı’dır.
Sarıhummaya karşı zorunlu aşılanma, hassas ülkelere yurt dışından sarıhumma virüsünün gelmesini önlemek için yerine getiriliyor. Bu ülkelerin bir kısmı sarıhummanın görülmediği ancak taşıyıcı sineklerin ve insan olmayan konakların bulunduğu ülkeler.
Virüsün enfekte bir yolcu vasıtasıyla ülkeye ithal edilmesi, enfeksiyonun potansiyel olarak sinekler ve primatlara (maymunlar vb.) yerleşmesine neden olabilecek, bu da yerel toplumda bir enfeksiyon riski oluşması sonucunu doğurabilir. Böyle vakalarda, sarıhumma bulaşma riskinin bulunduğu ülkelerden gelen tüm yolcular için (havaalanından transit geçiş yapmışlar da dahil) aşılama bir giriş koşuludur.
Sarıhumma hastalığının görüldüğü ve ülkeye girişte tüm yolculardan 10 gün önce sarıhumma aşısı ile aşılandığının gösteren uluslararası aşı sertifikası isteyen ülkeler ise bir sonraki resimde
Meningokoksik ise Menenjit hastalığına karşı aşılama Hac ve umre için Mekke’yi ziyaret eden hacılar için Suudi Arabistan tarafından istenen bir koşuldur; ayrıca Hacdan dönen hacılar için de bazı ülkeler tarafından istenir.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: askerlikte kızamık aşısı, eksik aşı nasıl belli olur, gebelikte umreye menenjit aşısı yapılır mı, umre ve sağlık bilgileri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.