->
Dr. Nurdan Tözün, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna, Hepatit B konusunda sunum yaptı.
Hepatit B’nin, bilim çevrelerinde fazla ilgi görmediğinden yakınan Tözün, dünyada bu hastalığa neden olan virüsle enfekte olmuş 2 milyar civarında insan bulunduğuna dikkati çekti.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof.
Hepatit B’ye karşı toplumda farkındalık düzeyinin oldukça düşük olduğunu belirten uzmanlar, çevreden soyutlanma korkusuyla hastalığını gizleyenlerin ciddi miktarda olduğunu söylüyor
Konuya ilişkin yaptıkları tarama çalışmalarının sonucunda Türkiye’de Hepatit B taşıyan 3 milyon kişi bulunduğunu belirlediklerini anlatan Tözün, virüsün en çok aile içi ve okulda “geçiş yaptığını” ifade etti.
Hepatit B’nin, siroz ve kansere neden olduğunu anımsatan Tözün, bu nedenle aşılama kampanyalarına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Hepatit B’nin aşısının bulunmasının çok büyük bir avantaj olarak algılanması gerektiğini belirten Tözün, “Hepatit B’ye karşı toplumda farkındalık düzeyi oldukça düşük. Çevreden soyutlanma korkusuyla hastalığını gizleyenler var. İnsanlar kendilerine cüzzamlı muamelesi yapıyor” diye konuştu.
Önlenebilir bir hastalık
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Hepatit B’nin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Aydın, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Hepatit B virüsünün karaciğer kanserinin önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Aydın, Hepatit B’nin aşı ile önlenebildiğini ifade etti. Aydın, “Dolayısıyla ‘aşı ile kanseri önleyebiliriz’ gibi bir cümle kurabiliriz” dedi.
1990′lı yılların başında Türkiye’de 4,5 milyon Hepatit B virüsü ile enfekte olmuş kişi bulunduğunu dile getiren Aydın, bugün bu sayının 3 milyon olduğunu kaydetti.
Aydın, bu düşüşün sevindirici ancak hala yüksek olduğunu belirterek, bu konudaki çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Aydın, Hepatit B aşısını ücretsiz olarak yapıldığını anımsattı.
Tözün de Hepatit B’nin, siroz ve kansere neden olduğunu hatırlatarak, aşılama kampanyalarına önem verilmesi ve bu konuda toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğini dile getirdi.
Tözün, HIV’den yüz kat daha bulaşıcı olan Hepatit B virüsünün önlenmesi için toplumun aşıya teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan İdilman da karaciğer nakli gerektiren durumların yarısının Hepatit B’den kaynaklandığını, zamanında aşılama yapılmazsa hastalığın maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti.
Tözün ile İdilman, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna da Hepatit B konusunda sunum yaptı.
Bir önceki Hepatit B büyük tehdit başlıklı konumuzda Hepatit araştırması, hepatit b ve hepatit c hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: türk karaciğer araştırmaları derneği bitkilerin zararları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.