->
Ancak hepatitin tek sebebi virüsler ve hepatit B değildir. Hepatit C karaciğeri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır.
Karaciğerde meydana gelen iltihabı reaksiyon tıp bilimimde hepatitis olarak tanımlanır. Halk dilinde ise yaygın olarak hepatit olarak tanımlanır. Ülkemizde de hepatit denilince yaygın olarak hepatit B kavramı anlaşılır genelde
Hepatit C ile merak ettiklerinizi Sagliksiteniz.Com da bulabilirsiniz…
Hepatit C Nedir? Hepatit C, karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Dünyada 170 milyon kişide Hepatit C virüsü bulunmaktadır. Bununla birlikte virüs, bulaştığı herkeste hastalığa sebep olmamakta, bazen kişi yalnızca “taşıyıcı” olarak kalmaktadır. Taşıyıcı olan kişilerin de hastalığı başkalarına bulaştırmamak için özen göstermesi gerekir.
Hepatit C Belirtileri: Bazen hiçbir belirti dahi göstermeyen hastalık zamanla karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hepatit C virüsü karaciğere yerleştikten sonra yıllarca herhangi bir belirti vermeden varlığını sürdürerek burada çoğalır ve karaciğere zarar verir. Yıllar sonra karaciğere verdiği bu tahribat siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklarla kendini gösterebilir.
Hepatit C Nasıl Bulaşır? Hepatit C’nin bulaşma yollarının başında “kan yolu ile” bulaşma gelir. Bu nedenle özellikle sürekli kan nakline ihtiyaç duyan hemofili ve diyaliz hastaları ile uyuşturucu bağımlıları, tarama yapılmamış kan alıcıları ve gayri meşru cinsel ilişkiye girenler risk altındadır.
Hepatit C hastaları, bu virüsü başkalarına da bulaştırmamak için, kan nakli, iğne, şırınga, diş fırçası, traş bıçağı, tırnak makası gibi aletlerin kullanımı vb. ile ilgili dikkatli olmalıdır ve bu aletleri ortak kullanmamalıdır. Ciltteki kesik ve yaralanmalara karşı dikkatli olmalıdır.
Hepatit C yiyecek-içeceklerden, yiyecek kaplarından, hapşırmadan vb. bulaşmaz. Cinsel yolla ve anneden çocuğa bulaşma riski olmakla birlikte, buna çok sık rastlanmaz.
Akut ve Kronik olmak üzere iki bulaşma söz konusudur.
Akut enfeksiyonda virüs 2 hafta ile 5 ay arasında hiç bir belirti vermeden vücutta barınabilir. Daha sonra çoğunlukla kendini yorgunluk, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi belirtilerle gösterir. Bir kaç hafta sonra da sarılık görülebilir.
Hepatit C virüsü bulaşan hastaların %80′inde Kronik enfeksiyon gelişmektedir. Bu hastaların ortalama %15′inde siroz ve ortalama %3′ünde de 10-30 yıl sonra karaciğer kanseri görülmektedir.
Hepatit C bulaşan hastaların %15′inde hastalık kendiliğinden ve tamamen iyileşmektedir.
Siroz oluşumunda alkolün etkisi büyüktür. Bu nedenle alkolden kesinlikle uzak durmak gerekir.
Hepatit C Tedavisi: Hepatit C tedavisinde amaç öncelikle Karaciğer hasarını ve siroz gelişimini önlemek ve virüsü ortadan kaldırmakdır.
Tedavide kullanılan en yaygın yöntem iğne ve hap kullanımının birlikte yapılmasıdır. Hepatit C’nin aşısı yoktur. Hastaların düzenli ve dengeli beslenmeye önem vermeleri gerekir. Eğer siroz gelişimi varsa doktorun vereceği diyete uymaları gerekir.
Bir önceki Hepatit B Hepatit B Hastalığı Ve Tedavileri başlıklı konumuzda hepatit b bulaşıcımıdır, hepatit b nasıl geçer ve hepatit b nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Гепатит-с, hepatit c hastalığı, hepatit hastalığı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.