->
Karaciğerde meydana gelen iltihabı reaksiyon tıp bilimimde hepatitis olarak tanımlanır. Ancak ülkemizde de hepatit denilince yaygın olarak hepatit B kavramı anlaşılır. Türkiye de ise yaygın olarak hepatit olarak tanımlanır. Ancak hepatitin tek sebebi virüsler ve hepatit B değildir. Hepatit karaciğer hücrelerinde hasara sebep olur ve karaciğerde yaygın bir hassasiyet ortaya çıkartabilir
Hepatit’in bir çok farklı türü vardır. Sizlere bu yazımızda hepatit ile merak edilenleri sizlerin öğrenmeniz açısından görüşünüze sunuyoruz…
Hepatit Nedir ? Türleri Nelerdir ?
Hepatit A Nedir ?
Bulaşıcı bir hastalık olup genellikle ağız yoluyla bulaşır. Sebze ve meyvaların iyi yıkanmaması, bu virüsü taşıyan ortamlarda ellerin yüze veya ağıza sürülmesi, yakın temas ve hastanın dışkısı bulaşmayı sağlar. Kan yolu ile bulaşmaz.
Hepatit A Belirtileri ve Tedavisi
Hafif eklem ağrıları, bulantı, halsizlik ve sarılık gibi belirtileri vardır. Bu hastalıkta temizlik çok önemlidir. Karaciğeri yormamak ve yatak istirahatı gerekir. Özel bir tedaviye gerek duymaz. Korunmak için aşısı mevcuttur.
Hepatit B Nedir ?
Kan yoluyla bulaşır. Virüslü iğneler, ortak kullanılan jiletler, diş fırçaları ve cinsel ilişki hastalığın bulaşmasını sağlar. Belirtiler hepatit a hastalığındaki gibi olmakla beraber hamile anneden bebeğinede geçebilir. Kronikleşmesi sonucu siroza dönüşebilir. Aşı tedavisi uygulanabilir ve en kesin tedavisi budur.
Hepatit C Nedir ?
Toplumumuzda yaygın değildir. Dünyada ender görülmekle beraber aşısı henüz bulunamamıştır. Hepatit türleri içindeki en tehlikeli türdür. Kronikleşmesi halinde karaciğer kanserine kadar ilerleyebilir. Hemofili hastaları ve hemo-diyaliz hastalarına çok dikkat etmek gereklidir. Dövme yaptırmak, ortak kullanılan jiletler, akapunktur iğneleri bu hastalığı bulaştırabilir. Mutlaka doktor gözetiminde olunmalıdır. Tedavisi doktor tarafından tam olarak yapılmalıdır.
Hepatit D – E Nedir ?
Hepatit B hastalığında uygulanan korunma yöntemleri Hepatit D içinde korunma sağlar. Hepatit E’den korunmak ise çok kolaydır ancak henüz herhangi bir aşısı bulunamamıştır. Hijyen çok önemlidir.
Bir önceki Kefir’ in binbir faydası var! başlıklı konumuzda ağız kokusuna ne iyi gelir, astıma ne iyi gelir ve kansere iyi gelen besinler hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: hepatit a nedir ve çeşitleri, hepatit nedir cesitleri, hepatit nedir kısaca, hepatit türleri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.