->
Bazı toksak ilaçlar ve bağışıklık sistemi (immün sistem) bozukluklarda karaciğer iltihabına neden olabilir. Bunların bazıları virüslere bağlı, bazıları değildir.
Hepatitin en büyük nedeni, dönemeç hepatittir.
Hepatit karaciğerin iltihabidir. Bunun sonucunda birçok belirtiler gözlenir
“Hepatit” terimi ile iste bu “dönemeç hepatit”ler söylenmek istenmektedir. Karaciğerin taze, alevli iltihabına “Akut Viral Hepatit” 6 aydan fazla sürmesi halinde “Kronik Viral Hepatit” adı verilmektedir.
Hepatit B nedir?
Karaciğer hücrelerinde hasara sebep olan, siroz ve kansere yol açabilen Hepatit B; cinsel temas, ısırık, bulaşıklı enjektör, iğne, dövme ve kulak delme aletleri ile geçer. Doğumda anneden bebeğe de bulaşır. Ortaya çıkma süresi, 6-23 haftadır. Koyu renk idrar, açık renk dışkı, sarılık, yorgunluk, ateş gibi belirtileri olur. Bazen hiç belirtisi olmayabilir. Önlem için traş aletlerini, bıçaklarını, ustra, berber makaslarını, diş fırçasını, ruju, vs. kimseyle paylaşmamak gerekir. Korunmasız cinsel ilişkinin riski de unutulmamalıdır.
Hepatit C nedir?
Hepatit C, kan ve kan ürünleri ile bulaşan bir virüstür. Diğer yollarla bulaşması ise henüz kanıtlanmış değil. Cinsel temas sırasında bulaşma riski çok düşük. Kuluçka süresi, 2 hafta ile 6 ay arasındadır. Hepatit C, bu virüse yakalanmış kişilerin yüzde 30-90′ında kronikleşme, yüzde 5-30′unda ise karaciğer sirozu ile kendini belli eder. Çeşitli kronik karaciğer hastalıklarında Hepatit C virüsü rolü henüz açıklığa kavuşmamıştır. Birçok karaciğer sirozu tiplerinde, Hepatit C virüsü gözlenmiştir. Hepatit C’nin henüz etkili bir tedavisi yok. Bir aşı üzerinde hala çalışılmaktadır.
Bir önceki Lavantadaki etkin maddeler Hepatit B ve C’yi bastırıyor başlıklı konumuzda Hepatit, hepatit b ve hepatit c hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: siroz nasil kendini belli eder
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.