->
Doç. Dr.
Uzmanlar, Hepatit B, C ve D virüslerinin kan, kan ürünleri, diş tedavisi, cinsel ilişki, damar içi uyuşturucu kullanımında iğnenin paylaşılması, akupunktur ve kulak deldirme gibi birçok yolla bulaşabileceğini belirtiyor. Nuriye Fışgın, “Her sarılık mikrobik hepatit zannedilir.
Hepatitin birçok nedene bağlı gelişen karaciğer hücrelerinin iltihaplanması olduğunu ve sebep ne olursa olsun hepatitin karaciğerde hasara yol açtığını söyleyen On dokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd
Oysaki sarılık bir hastalık değil bir belirtidir. Birçok hastalık sarılık belirtisinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Hepatitin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında virüsler, toksik maddeler, zehirli mantarlar, bazı ilaçlar, radyasyon, bazı genetik olarak geçen hastalıklar sayılabilir.
A, B, C, D, E olmak üzere başlıca 5 hepatit mikrobu vardır. Hastalığın kronikleşme riski nedeniyle ve yaygınlık açısından en tehlikeli virüsler B ve C virüsleridir. Hepatit A ve E virüsü dışkı, ağız yolu ile bulaşır. Mikrop bulaşmış su veya besinlerin alınmasını takiben ortaya çıkar. Hepatit B,C ve D virüsleri kan, kan ürünleri, diş tedavisi, cinsel ilişki, damar içi uyuşturucu kullanımında iğnenin paylaşılması, kirlenmiş aletlerle dövme yapılması, akupunktur ve kulak deldirme işlemleri sırasında, doğumda anneden bebeğe bulaşabilir. Özellikle Hepatit C virüsü doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir” diye konuştu.
Hepatit B ve C virüsünü taşıyan kişilerin günlük hayatta mikrobu bulaştırma riskinin çok düşük olduğunu dile getiren Fışgın, “Hepatit B ve C virüsü, öpme, sarılma, yemek yemeyle bulaşmaz. Kan ile temas olasılığı olan diş fırçası, tıraş bıçağı, tırnak makası gibi materyallerin ortak kullanımı ve korumasız cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Hepatit iki şekilde görülür. Akut hepatit şikâyetler daha gürültülüdür. Halsizlik, bulantı kusma, idrar renginde koyulaşma, göz aklarında sararma başlıca belirtilerdir. Müzmin kronik hepatitte ise şikâyetler genellikle siliktir. Halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı olabilir. Hepatit B ve C müzminleşebilir. Bu mikroplara karşı kanda vücut tarafından oluşturulan antikorlar ve mikrobun kendisinin gösterilmesiyle tanı konur. Ayrıca karaciğer ultrasonografisi ve karaciğer biyopsisi yapılabilir. Hepatit için önerilen özel bir diyet yoktur. Alkol kullanımı kısıtlanmalıdır. Ayrıca birçok ilacın karaciğer atılımı olduğu için gelişigüzel ilaç kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.
Fışgın, sirozun karaciğer dokusunun nedbe dokusuna dönüşmesi anlamına geldiğini, bu durumda karaciğerin normal işlevini yerine getiremediğini, Hepatit B ve C’nin siroza ilerleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Bir önceki Hepatit habercisi belirtilere dikkat başlıklı konumuzda ağrı, AIDS virüsü ve hafif ateş hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: gepatit c xestesi ne yemelidir, hepatit c mualice yolu, hepatitlerin bulaşma yolları, HEPATİT B BULAŞMA YOLLARI, Hepatit B müalice yolu
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.