->
İleriki yaşlarda ise çıkacak sorunların temelinde özellikle gençlik yıllarında fazla tüketilen gıdaların fonksiyonu büyüktür. Yeme alışkanlıklarının insan ömrünün her döneminde önemi büyüktür. Sağlıksız bir insanın ister zayıf, ister şişman olsun bu güzelliklerden faydalanması oldukça zordur. Bu sebeple sağlıklı beslenmeyi Gençlik, Orta Yaş, ve Yaşlılık dönemleri olarak sınıflandırıp, inceleyerek sizlerin istifadesine sunuyoruz. Genç yaşlarda sağlıktan çok, kiloya önem verilir
Gerekli mineral ve vitaminler
DEMİR:Hücrelere oksijen taşımasından dolayı en önemli madenden sayılır. 19-49 yaşları arasındaki kişilerin %95i yeterli demir almamaktadır. Vücuttaki demir eksikliği kansızlık, soluk renk, enerji kaybı, vakitsiz ağaran saçlar ve çarpıntı gibi problemlere yol açar.
Demir Kaynakları: Pekmez, yumurta sarısı, susam, kuru fasulye, yeşil mercimek, tere ve roka gibi yeşil bitkiler, kuru üzüm ve kuru erik, ayçiçeği çekirdeği.
FOLİK ASİT: Bütün hücrelerin özellikle kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan folik asitin en büyük özelliği sağlıklı doğum yapmayı kolaylaştırıyor olmasıdır. Özellikle ıspanak yaprağında bulunmakla birlikte karaciğer, böbrek, bira mayası, bakliyat ve yeşil yapraklarda da bol miktarda bulunur.
KALSİYUM: Kemik ve dişlerin korunması için gereklidir. Ayrıca kalp kaslarının düzeni ve sinir ulaşımı için de bu maden gereklidir. Diş yapısının zayıflaması, kollarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kas krampları, menopoz döneminden sonra kemik erimesiyle karşılaşılmasının en önemli sebebi kalsiyum eksikliğidir.
Kalsiyum kaynakları:
-Süt, yoğurt, peynir, badem, pekmez, lahana, kuru fasulye, sardalya, susam, yumurta, zeytin başlıca kalsiyum kaynaklarıdır.
Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunan kalsiyumu tüketemiyorsanız, gerekli önlemi almalı, en azından kalsiyum tabletleri kullanmalısınız.
-Yoğurt en önemli kalsiyum kaynaklarından birisidir. Tansiyon yükselmesinde kalsiyum eksikliğinin rolü olabilmektedir.
-Soğan ve sarımsak damarlarda kanın akıcılığını arttırmaktadır.Soğan ve sarımsağın damar sertliğinden oluşan tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürücü etkileri vardır.Yoğurtla birlikte yenilen sarımsak yüksek tansiyonu düşürebilmektedir. Bu nedenle sarımsaklı yoğurt bir yandan kalsiyum sağlaması diğer yandan sarımsağın etkisiyle tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.