->
Bu muhteşem bitkiler şu hastalıklara iyi gelmektedir:
Safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir.
Ülkemizde yabani olarak bulunmayan bu bitki İstanbul ve Bursa’da özel olarak yetiştirilmektedir. “Hindiba Risalesi” denilen bu kitapçıktan yazmalar İstanbul kütüphanelerinde bulunur.
Bostan Hindibası, Frenk Salatası, ve Göynek adlarıyla da bilinir İbn-i Sinanın “Hindiba Risalesi” Süheyl Ünver tarafından 1930 yılında “Hindiba Mucizesi’ adıyla Türkçeye çevrilmiştir.
İbn-i Sina, hindiba bitkisinin yapraklarının yıkanmadan ve soğuk su ile yapılan ekstrelerinin kullanılmasının gerektiğini savunan özel bir kitapçık hazırlamıştı
Günde yenilen 5-6 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir. Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir.
Hindibayı nasıl hazırlayacaksınız?
Çayı hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kara hindiba kökü bir su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir sabah kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Bu çay kahvaltıdan yarım saat önce ve yarım saat sonra bölünerek içilir.
Bitki salatası: Bitkinin köklerinden ve yapraklarından hazırlanır, çiçek sapları çiçekleriyle birlikte yıkanan kara hindiba sapları çiçeklerden ayrılarak günde 5-10 tane yenebilir.
Kanı temizlediği gibi romatizmaya da yardım eder
Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilir. Mide sıvılarını düzene sokar ve midede birikmiş maddeleri temizler. Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler.
Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.
Suyu kozmetikte kullanılıyor
Sarılık ve dalak hastalığında da hindiba başarıyla kullanılabilir. Hindiba kökü, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir. Eski bitki kitapları, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığını yazıyorlar. Dr. Yaman SÖNMEZ, Tarihçi Ahmet ALMAZ (Bugün)
Bir önceki Göz yorgunluğunun nedenleri başlıklı konumuzda alın masajı, aydınlatma ve baş ağrıları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: safrayi duzenleyici, hindiba hapı, hindibanın zararları, karacigere iyi gelen bitki caylari turkce, safra kesesi hastalıklarına şifalı bitkiler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.