->
Sağlık Bakanlığı, aşırı soğukların yaşandığı günlerde soğuğa bağlı sağlık sorunlarına dikkat edilmesini istedi.
Uzmanlar tarafından vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesi olarak tanımlanan hipotermi sonucunda soğuğa maruz kalan vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini belirtiyorlar. Toprak, bu durumun, beyni etkileyerek düşünme ve hareket etme fonksiyonlarının bozulmasına yol açtığını söyledi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Toprak, soğuk havada vücudun, ürettiğinden daha fazla ısı kaybettiğine işaret etti.
Soğuğa maruz kalma süresinin uzaması sonucunda vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini anlatan Toprak, vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesine “hipotermi” dendiğini bildirdi
Ateş 35′in altına inmemeli
Toprak, hastalığın, titreme, aşırı yorgunluk, dalgınlık, ellerin tutmaması, hafıza kaybı, peltek konuşma, uyku hali, parlak kırmızı, soğuk cilt ve az hareket gibi belirtilerle ortaya çıktığını dile getirdi. Bu belirtilerden herhangi birinin fark edilmesi halinde kişinin derhal ateşinin ölçülmesini isteyen Toprak, ateşin 35 derecenin altında olması halinde durumun acil olduğunu bildirdi.
Toprak, şu uyarılarda bulundu:
“Hastayı ılık bir oda ya da barınak içine alın. Islanmış bütün giysilerini çıkarın. Önce vücudun baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarını ısıtın. Yoksa birkaç kat battaniye, kumaş, havlu ya da çarşaf altında kişiyi kendi vücudunuzla ısıtın. Bilinci yerindeyse sıcak içecekler içirin.”
Burun ve kulakları sağlama alın
Aşırı soğuklarda, vücudun bir kısmının donma sonucu zarar görebileceğini belirten Toprak, etkilenen bölgelerde duyu kaybı ve renk değişikliği yaşandığını bildirdi. En çok donan yerlerin burun, kulaklar, yanaklar, çene, el ve ayak parmakları olduğunu söyleyen Toprak, donmanın vücutta kalıcı hasara, ağır vakalarda organların kesilmesine yol açabildiğini kaydetti.
Kan dolaşımı bozukluğu olan ve giysileri yeterli olmayanlarda donma riskinin daha fazla olacağını ifade eden Toprak, “Cildinizde kızarma ve ağrı hissettiğinizde hemen kapalı bir yere gidin ya da o bölgeyi örterek koruyun. Donma başlıyor olabilir” uyarısında bulundu.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: hipoterminin zararları, ateş düşmesi hipotermi, bilinc kaybi titreme dalginlik, dalgınlık hastalık belirtisi mi, hipotermi belirtileri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.