Horlama hastalık belirtisi olabilir

Horlama hastalık belirtisi olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Dr. Horlamayı sadece uykuda çıkarılan gürültü değil, bazen yaşamı tehdit eden bir hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çekti. Osman El Jundi, Türk toplumunda erişkin insanların yüzde 30-40′ında görülen horlamanın sanıldığı kadar masum olmadığını söyledi. Osman El Jundi, toplumda horlama olarak bilinen uyku apnesinin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, uyku bozukluğu ve horlama şikayeti olanları uyardı.

Uzmanlar, şikayeti olanların uyku laboratuvarına gitmesi gerektiğini söylüyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Dr
Uyku apnesinin uyku esnasında 10 saniyeden fazla süren nefes durması olduğunu belirten Dr. Osman El Jundi, buna bağlı olarak kandaki oksijenin düştüğünü, oksijensiz kalan beynin gece boyunca sık sık uyanmaya, uykunun bölünmesine neden olduğunu ifade ederek, “Geceleri uyku kalitesi düşük olan kişi gündüzleri isteği dışında uyuklayacağı için kişide performans düşüklüğü olur. Bunun sonucunda da istenmeyen olaylar meydana gelebilir. Buna en çarpıcı örnek, uyku bozukluğu olan bir kişinin uykusunu almadan direksiyon başına geçmesi kaza yapma riskini arttırır. Bunun dışında şeker (diyabet) hastalığı, kan basıncı yüksekliği, çeşitli kalp hastalıkları ile akciğer hastalıklarının şiddetini
arttırabilir” dedi.
“UYKU LABORATUVARINA BAŞVURUN”
Dr. Osman El Jundi, şöyle devam etti:
“Uyku bozukluğu olduğundan şüphelenen insanlar ilk önce konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır. Daha sonra hekimin yönlendirmesi ile uyku bozukluklarına tanı koymanın en önemli yöntemi olan uyku laboratuvarlarına yatarak, orada bir gece gözetim altında tutulmalıdır. Uyku laboratuvarlarında alınan kayıtlar uyku uzmanları tarafından değerlendirilerek beyin dalgalarına ve kişinin kas hareketlerine bakılır, uykunun ne kadar sağlıklı olduğu kontrol edilir. Solunum kayıtlarına da bakılarak horlama ile apne sıklığı tespit edilir. Kayıtlar incelendikten sonra uyku ile ilgili birçok bilgi elde edilir ve sonra kulak burun boğaz, nöroloji ve göğüs hastalıkları uzman doktorlarından oluşan bir konsey tarafından değerlendirilir. Bu konseyde hastanın uykuda yaşadığı rahatsızlığının bulguları birçok açıdan incelenir. Hastanın tanısı rahatsızlığın şiddetine göre hafif, orta, yüksek şiddetli olarak derecelendirilir. Kişinin hastalık derecesi tedavi edilmesi gereken bir safhadaysa hasta uyku laboratuvarına bu sefer tedavi planını çıkarmak için ikinci kez çağrılabilir. Bunun sonucunda da hastaya hastalığının şiddetine göre kullanması gereken uygun cihazlar önerilir. Gerektiğinde bazı hastalara ise cerrahi tedavi, pozisyonel tedavi ve kilo verme tedavisi uygulanabilir. Horlama şikayeti olan hastalar, cerrahi bir müdahaleye başvurmadan önce, bu şikayetin altında yatan başka hastalıklar olup olmadığının araştırılması, en doğru ve kalıcı tedavi yönteminin tespit edilmesi için uyku laboratuvarlarına başvurmalıdır.”
İHA

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.